Vrijwilligster babyziekenhuis

door redactie

Beerzel - De Beerzelse kinderarts, Nathalie Marien, is zopas terug van drie maanden vrijwilligerswerk in een “babyziekenhuis” in Bethlehem in Palestina.  Naast haar werk aks kinderarts zette zij er ook een project op om de overvloedige infecties tegen te gaan. Nathalie wil zeker nog terug.
Na 7 jaar algemene geneeskunde en 5 jaar specialisatie tot kinderarts heeft zij zich verder bekwaamd in “intensieve zorgen voor kinderen”. Daarvoor ging zij een jaar werken in het in Utrecht tot eind augustus 2011. Vanaf 1 januari vervolledigt zij haar studies op de afdeling neonatale intensieve zorgen aan het UZA te Edegem.
“Ik wou mijn kennis ten dienste stellen van kinderen en daarom vertrok ik in september als vrijwilligster naar het Holy Family Hospital in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever onder Palestijnse autoriteit in Israël. Het ziekenhuis volgt risico zwangere, moeders en hun pasgeborenen op. Iedereen, ongeacht godsdienst of nationaliteit kan er terecht. Het voorbije jaar werden 3.500 baby’s geboren”, vertelt Nathalie.
“Door de aanhoudende Intifada en de strijd met Israël is de gezondheidsinfrastructuur in de Palestijnse gebieden ernstig aangetast. De leuze van het ziekenhuis is dan ook: de armste verdienen het beste!”
HULP VAN ONS KONINGSHUIS
“Het ziekenhuis kan alleen draaien met behulp van vele vrijwilligers en de gulle giften uit Europa en de Verenigde Staten. Ons koningshuis leverde enkele jaren terug – in alle stilte – een belangrijke financiële bijdrage voor de bouw van de  nieuwe afdeling neonatologie”, geeft Nathalie mee..
“Dr. Jacques, een kinderarts uit Eupen, is er al 8 jaar directeur als vrijwilliger. Wij werkten er ook samen met 3 Europese vrijwillige vroedvrouwen. Het Palestijns personeel wordt wel betaald natuurlijk. Dr. Jacques staat er op dat artsen en de verpleging allemaal goed opgeleid worden. De artsen krijgen er opleiding buiten het ziekenhuis, dikwijls in Europese of Amerikaanse ziekenhuizen, maar ook in Israël.”
 “De hygiëne is er wel een probleem. Daar zijn ze weinig mee bezig. Heeft met hun mentaliteit te maken. Bij Moslims komt het leven en de dood van God. Daarom dat ze wat nonchalanter zijn op het vlak van de hygiëne”.

INFECTIES IS EEN PROBLEEM

“Ik stelde al vlug vast dat er zich heel veel infecties voordeden. Ik ben toen het probleem gaan onderzoeken, vanaf de poetsvrouw tot de arts en stelde vast dat niet het juiste poetsmiddel gebruikt werd en handen wassen na elke verzorging werd niet toegepast”.
 “Ik heb er veel opgestoken. Zo was het de eerste maal dat ik niemand boven mij had. Dat ik zelf alle beslissingen moest nemen. In Europa liggen alle processen in een ziekenhuis vast, ginder niet. Mijn werk in Bethlehem heeft mij veel voldoening gegeven.”

IK WIL ABSOLUUT TERUG

“Ik wil absoluut nog terug. Ik ga het ziekenhuis en de ervaring nooit vergeten. Ik wil zien hoe het met de infecties staat. De universiteit van Luik bezoekt jaarlijks het ziekenhuis om te zien of de Europese standaarden nog gevolgd worden en wat kan bijgestuurd. Daar wil ik met meegaan”…
Trouwens voor Nathalie was het niet haar eerste vrijwilligerswerk. In het verleden is zij verschillende malen als arts mee op kamp getrokken met het Kinderkankerfonds met jongeren die aan kanker lijden.(PA)

Ga terug