Stijging leefloners

door redactie

Het OCMW van elke gemeente heeft de opdracht het recht op maatschappelijke integratie te waarborgen aan de personen die over onvoldoende bestaansmiddelen beschikken. Dit betekent het verkrijgen van tewerkstelling en/of een leefloon. Want iedereen die geen of onvoldoende bestaansmiddelen heeft, en ook niet in staat is deze te verwerven, kan een leefloon ontvangen. Er moet zo worden gestreefd naar een maximale integratie en participatie aan het maatschappelijk leven.

Recht op tewerkstelling

Onder tewerkstelling wordt steeds een volwaardige job verstaan waarop alle regels van het arbeidsrecht van toepassing zijn. Aan personen jonger dan 25 jaar schenkt het OCMW op dit vlak bijzondere aandacht. Elke persoon jonger dan 25 jaar heeft recht op tewerkstelling, aangepast aan zijn persoonlijke situatie en capaciteiten.
Jongeren hebben op dit vlak recht op een prioritaire behandeling vanwege het OCMW. Zij dienen zo snel mogelijk zelfredzaam te worden in onze maatschappij. Hiervoor wordt binnen de drie maanden na de aanvraag voor een leefloon een geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie afgesloten. In ruil voor het verlenen van het leefloon vraagt het OCMW een tegenprestatie om de aanvrager te integreren in de samenleving en hem of haar zelfstandig te leren leven. Voorbeelden van tegenprestaties zijn: het volgen van een opleiding, het voltooien van studies, het aanvaarden van arbeidsbegeleiding, budgetbegeleiding, enz.

Leefloon

Wanneer een tewerkstelling niet of nog niet mogelijk is, heb je recht op een financiële tussenkomst, leefloon genaamd. Het leefloon is een onderdeel van het recht op maatschappelijke integratie, een minimumuitkering die wordt gewaarborgd aan personen die over geen of onvoldoende inkomsten beschikken.
Bij de vraag naar een financiële tussenkomst wordt er steeds een sociaal en financieel onderzoek ingesteld. Wie het leefloon aanvraagt, moet bereid zijn om werk te zoeken en te aanvaarden, tenzij dit om gezondheids- of billijkheidsredenen werkelijk onmogelijk is. Het OCMW speelt een actieve rol in de tewerkstelling van mensen die een leefloon genieten.
In 2008 waren er 272 mensen in Heist-op-den-Berg die leefloon ontvingen van het OCMW. In 2009 waren dit 275 mensen en in 2010 230 mensen.  Voor dit jaar hebben we uiteraard nog geen definitieve cijfers maar op basis van het aantal nu vermoeden we dat we op ongeveer 290 mensen zullen uitkomen. Deze mensen moeten steeds blijk geven van werkbereidheid, tenzij dit om gezondheids- of billijkheidsredenen niet mogelijk is.
Het OCMW van Heist-op-den-Berg biedt in het kader van de zogenaamde “artikel 60” tewerkstelling aan en treedt op als werkgever met als doel de cliënten het vereiste aantal arbeidsdagen te laten presteren om in regel te komen met de sociale zekerheid en om de kansen op de reguliere arbeidsmarkt te verhogen.
Deze vorm van tewerkstelling dient om deze personen na een lange periode van inactiviteit te motiveren om te werken en te leren organiseren ( o.a. regelen van kinderopvang). Een nieuw levensritme wordt aangeleerd.
Door de ervaring een zinvolle en loonvormende arbeid te verrichten zal men zich meer gewaardeerd voelen. Dit verhoogt het zelfbeeld en helpt om zich te handhaven in de samenleving.
Tijdens de tewerkstelling wordt begeleiding voorzien op de werkvloer.

Ga terug