Smaakbeurs

door redactie

Op maandagavond 27 april ging in cultuurcentrum Zwaneberg een smaakbeurs voor horeca en kleinhandel door. Zes lokale producenten (De Witte Lelie, Fruitbedrijf Vaes, Wijngaard Berghoven, Plukhof, Hoeve Van Loock en Brouwerij Achilles) stelden hun producten voor aan een zestigtal geïnteresseerde aanwezigen.
Toen in 2014 de provincie een project uitschreef rond de distributie van hoeve- en streekproducten, kon onze gemeente niet anders dan mee op de kar springen. Met zoveel producenten van hoeve- en streekproducten op het grondgebied mochten we deze kans niet laten liggen.
Met de opmaak van een inventaris van alle producten en producenten namen we een eerste stap. Van zuivelproducten, aardappelen, appelen en peren tot bier en wijn: op het Heistse grondgebied hebben we een rijkelijk aanbod van plaatselijk lekkers. Stap twee werd genomen door dit alles te bundelen onder de noemer ‘Proef Heist’, gekoppeld aan een frisse website (www.proefheist.be).
Met de organisatie van de smaakbeurs werd de derde stap genomen. Het werd een aangenaam kennismoment tussen ondernemers, producenten en professionele gebruikers o.a. in de horeca, bij toeristische ondernemers en in de detailhandel. Onze Heistse producenten stelden hun gamma aan huisbereide producten voor op basis van groenten, fruit, zuivel, bier en wijn. In de Zuiderkempen breken we een lans voor dit rurale ondernemerschap. Voor de promotie en het gebruik van hoeve- en streekproducten is dit een belangrijke ontwikkeling.

Er werd info gegeven over de vele voordelen van hoeve- en streekproducten. Wie er mee uitpakt, ondersteunt in de eerste plaats de lokale economie en werkt zo mee aan een leefbaar platteland en draagt zijn steentje bij aan de land- en tuinbouwsector. Door de kleinere transportafstand wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het leefmilieu, o.a. door een kleinere CO2-uitstoot. De gegarandeerde versheid is een ongelofelijk pluspunt. 
Het gaat om producten met een verhaal. We kennen de producenten, we kennen de grond waarop dit lekkers gemaakt en geteeld wordt. We knopen terug aan bij een lange traditie. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak gehad… Smakelijk!

Ga terug