Orgaandonatie

door redactie

Heist-op-den-Berg - Renée Van Tricht’s zoon Kurt ontving toen hij twee was een lever van een Spaans jongetje. Dat is ondertussen 25 jaar geleden. Renée voelt het als haar missie om de burgers te overtuigen om zich als donor te laten registreren op het gemeentehuis. Zij kreeg daarvoor de volledige steun van N-VA Heist, langs wie de actie loopt en die een werkgroep rond deze thematiek hebben opgericht.
“Weet je dat in Heist op het gemeentehuis amper 191 mensen zich als donor hebben opgegeven terwijl 415 anderen verzet aantekenden wiens organen niet mogen gebruik na overlijden. Die cijfers kunnen veel beter.  In België zijn er 113.000 toestemming en 189.190 burgers die verzet aantekenden. Dit is een belangrijk negatief aspect om de huidige wachtlijst voor een donororgaan te reduceren”, weet Renée Van Tricht (51). “De negatieve cijfers wijzen op de dringende nood aan informatie in Heist”.
“De burger moet bewust gemaakt van de problematiek en de drempel naar het gemeentehuis moet verlaagd. Als eerste bewustmakingsactie wordt bij het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart en/of rijbewijs een informatiefolder aangeboden en een registratieformulier.  De Heistenaar kan zich dan bezinnen om bij het afhalen van het pastoor zich te laten registeren op het gemeentehuis”.
De gemeente ondersteunt het initiatief en werkt mee met de donorregistratie- en informatieformulieren.
“In België wordt,  na het overlijden, iedereen die geen uitdrukkelijk verzet heeft aangetekend, als donor beschouwd. Voor kinderen beslissen de ouders en tussen 12 en 16 jaar moeten de ouders toestemming geven. Het kan best dan een ontvanger van een orgaan zelf donor wordt.
De oudste donor is 78, de jongste 6 maanden. Bij donatie wordt eerste in België gekeken naar mogelijke ontvangers”.
Kurt was twee
 “Onze Kurt was 2,5 jaar toen hij een lever kreeg van een 8-jarige jongetje uit Spanje. Kurt is ondertussen 27 jaar en woont in Hulshout” zegt Renée.
“Ik wilde de ouders van de donor bedanken en ben op zoek gegaan naar de ouders van Sergio. In 2003 trok ik naar Catalonië op zoek naar het graf van Sergio ergens in de buurt van Barcelona.  Een jaar later ontmoette ik, na goedvinden van het transplantatieteam, de ouders.  Zij zijn blij dat Sergio nu een stuk voortleeft in Kurt. Dat is een troost voor hen. Zij zijn ondertussen familie geworden en zij zien dat ook zo. Veel families van donoren willen graag weten hoe het met de donorontvanger gaat. Veel donoren willen ook contact met de familie van de donor.  Ik heb er een boek over geschreven “Het leven gaat door”, uitgegeven bij Standaard Boekhandel, boek dat ook vertaald is uit het Spaans.”
Transplantaties en wachtlijsten
In 2010 zijn er in België 380 niertransplantaties gebeurd, 22 pancreastransplantatie, 64 harttransplantaties, 112 longtransplantaties en 191 levertransplantaties. Samen 769 transplantaties. In 2009 werden er 790 transplantaties uitgevoerd.
Ter vergelijking. Eind 2010 stonden voor dezelfde organen 1.247 mensen op de wachtlijst zijnde 867 voor nieren, 19 voor pancreas, 59 voor een hart, 88 voor longen en 214 voor een lever. Eind 2009 stonden 1.144 mensen op de wachtlijst.(PA)

Ga terug