Meerjarenplan begroting gemeente Hulshout
door redactie
Hulshout - Groen en CD&V hebben hun huiswerk gemaakt en leggen in december hun “Meerjarenplan 2014-2019” ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
We voorzien voor bijna 16 miljoen euro aan investeringen, waarmee we kunnen stellen dat het investeringsniveau in Hulshout heel hoog blijft.
* renovatie gemeenschapscentrum Westmeerbeek,
* renovatie site Schoolstraat in Houtvenne,
* nieuwe huisvesting “buitenschoolse kinderopvang” te Westmeerbeek,
* infrastructuur Liniefietsweg,
* vernieuwing fiets- en rijweg in de Vennekensstraat,
* Ruimtelijke UitvoeringsPlannen,
* aanleg parking industriepark/sportpark,
* buitengewone herstellingen aan bestaande beton- en asfaltwegen,
* restauratiepremie voor kasteel Hof Ter Borght,
* het Prof. Dr. Vital Celenplein wordt opgenomen in de werken aan de Grote Baan,
* kerkruïne Westmeerbeek,
* enz.
De uitstaande schuld zal op het einde van de legislatuur uitkomen ver onder het Vlaams gemiddelde. Onze prognose is dat we zo’n 30% onder dit Vlaams gemiddelde zullen uitkomen.
Dit alles kunnen we realiseren zonder de belastingdruk te verhogen. Zo blijven onze voornaamste belastingen onder het Vlaams gemiddelde liggen en worden deze tot 2020 niet verhoogd. De personenbelasting blijft 7,00% en de onroerende voorheffing blijft op 1300 opcentiemen. De DIFTAR afvaltarieven krijgen een éénmalige indexsprong. De index wordt echter alleen op de kiloprijzen toegepast. De vaste kosten voor de grijze bak en GFT-bak blijven ongewijzigd. Dit volgens het principe de vervuiler betaalt.
Heel belangrijk is ook dat er niet zal worden geschrapt in de dienstverlening, integendeel : de dienstverlening wordt licht uitgebreid naar o.a. in de domeinen cultuur, toerisme en erfgoed.
Aan het personeelsbestand wordt niet geraakt, ondanks de flink stijgende personeelskost onder meer ten gevolge van de fel verhoogde sociale bijdragen voor de pensioenen van de statutaire ambtenaren, volledig ten laste van de gemeente. Hulshout is één van de weinige gemeenten in Vlaanderen die zich in 2011 hiertegen heeft gewapend door het aanleggen van een zilverfonds, waarin momenteel meer dan 3.360.000 euro zit. Hiermee kunnen we de volledige pensioenlast van onze statutaire medewerkers opvangen voor de komende 30 jaar. Zonder deze vooruitziende voorziening had deze budgetronde een pak moeilijker geweest.
Want deze budgetoefening was inderdaad niet gemakkelijk. Zo heeft de gemeente naast de verhoogde bijdragen voor de pensioenen van de ambtenaren ook te maken met een verhoging voor de hervorming van de brandweer, de Basel III-akkoorden, de impact van financiële en economische crisis, de vergrijzing van de bevolking, het wegvallen of decimeren van dividenden uit prestaties zoals de “Gemeentelijke Holding” en die uit elektriciteit en gas, toenemende kosten van maatschappelijke dienstverlening verstrekt door o.a. ons OCMW, de kosten voor een degelijk waterbeheer en riolering, enz. … .
Nog enkele opmerkelijke besluiten :
* De vrijetijdsdomeinen jeugd, cultuur en sport worden hervormd en er komt een driepijlerbeleid qua gemeentelijke ondersteuning: een infrastructuursubsidie, een projectsubsidie en een werkingssubsidie.
* Er komen fondsen vrij voor projecten ter ondersteuning van de lokale economie.
* Er komen subsidies voor natuurprojecten.
* Klimaatplan via instap burgemeestersconvenant.
“We varen met Hulshout een financieel voorzichtige koers.” Aldus burgemeester Geert Daems (CD&V). “We gaan verder op het elan van het verleden en benaderen de meerjarenplanning met gezond boerenverstand.”
Voor Groen reageert schepen Rist Heylen : “Wij zijn tevreden met dit evenwichtig en ambitieus plan. Wij danken CD&V voor de constructieve en vooruitstrevende houding.”
Voor verder info kan u terecht bij onderstaande contactpersonen.
Evarist Heylen, (Groen) Geert Daems, (CD&V)
Schepen van Cultuur, Mobiliteit en Milieu, Burgemeester, 0473 53 65 94, 0499 41 41 95.