Massale belangstelling

door redactie

Schriek - Zo’n 1.200 ontbijters boden zich zondagmorgen, onder een blakende zon aan, als inzet van de Schriekse feesten “Schriek opent” waarbij een feestdag opgezet werd vol activiteiten: de ekerk stond open, een tentoonstelling over de wegenwerken, een kerktorenbezoek, petanque-initiatie, een huifkarrentocht, een fotozoektocht, een optredens van de kinderen van dasclub ’t Uiltje, een dixieband, de fanfare die door het “nieuwe” dorp trekt.
Dertien jaar geleden besloot de gemeente de werken uit te voeren, zegt schepen van openbare werken, Patrick Feyaerts (Open Vld). Gemeenteljjk aandeel in de werken 2,5 miljoen euro.
225 werkdagen en 213 werkdagen weerverlet. Bij de rioleringswerken van Schriek-centrum werden 3.655 m. betonbuizen gebruikt en 3.352 m. gresbuizen, samen 7.007m, verder 10.989 m2 betonverharding en 3.120 m2 asfaltverharding, 6.169 m2 klinkerverharding en 25.00à euro groenaanplantingen.
Schriek inspireert, zegt burgemeester Luc Vleugels (CD&V) want Itegem, Pijpelheide en Wiekevorst zullen in de loop van volgende jaren vernieuwd worden.
De opbrengst van de Schriekse openingsfeesten wordt gebruikt voor de restauratie van de kerk. Die kerk is nu officieel  beschermd als monument, na zes jaar wachten.
“Ook nu weer werd het Schrieks vrijwilligersleger ten volle ingezet: OKRA voor de nieuwe petanquebanen, KLJ en Landelijke Gilde, het Davidsfonds, de bouwbrouwers, de vele kapelletjesonderhouders, de LG-bebloemers en Jos Boiy die de bruglening in de Grasheideweg verfde en versierde met bloemen”, aldus schepen Carl Verelst van Schriek.
25 Oud-KLJ-leden; Ze rijden nu weel te snel;
De oud-KLJ-leiders zijn mer 20 man aan’t eten. “De werken zijn schoon uitgevoerd. Het Centrum is ook proper geworden” daarover is iedereen het eens.
“Eén groot probleem: Ze rijden nu veel te snel. Het is echt een racebaan geworden. De borden schrikken in ’t geheel niet af” en een andere KLJ-er: “De Schriekenaren moeten de voorrang van rechts nog leren” en “Het dorp is wel vernieuwd, verfraaid, maar de verkeersveiligheid is niet verbeterd”.
“Het uitlopen van de werken door de slechte winter is eigenlijk nog best meegevallen”.
“Het reuzesucces hier vandaag is het bewijs dat het Schsrieks verenigingsleven leeft. Het heeft altijd geleefd.”, zegt een vrouwelijk lid. “De petanquebanen in de hof van de pastorie zijn goed geleden”, zegt een andere dame. “Wij willen ook gaan petanquen” zegt Lode Volkaerts.
Helpers op de feesten: spijtig dat de waterput onder de grond zit.
Alain Dufait en Paul Volkaerts, die voor twee jaar ter gelegenheid van “700 jaar parochie Schriek” het Hopla-bier terug invoerden en er toen 700 l. van brouwden op artisanale wijze hebbe nu weer 500 l. gebrouwen.  “100% gebrouwen in Schriek, 5 maanden gerijpt op vaten, voor voorbeeld van de vroegere brouweriejn De Veuster en Vermeylen, volgens de originele recepten en hoge gisting. De Hopla is niet op de markt, wordt niet verkocht” vertelt Alain.
“900 ontbijters waren er ingeschreven, uiteindelijk zijn er 1.200 geweest. Sommigen hebben 40 minuten wachten” zegt Luc Goris van de Landelijke Gilde.
“De werken zijn heel proper en heel sober uitgevoerd” zegt Luc. “Wij zijn tevreden”.
Patrick Schoovaerts vindt het spijtig dat de ontdekte waterput terug onder de grond zit.
“Maar we weten waar hij zit en willen daar de komende jaren nog iets mee doen”.
Davidsfondsers: Bomen moeten nog terugkomen.
De Davidsfondsers bereiden zich voor op de fietstocht langs de handelaars – waarbij een elektrische fiets van 1.800 euro te winnen is. “De bomen die kapot gemaakt zijn moeten nog vervangen worden. Vooral die lindenboom naast de kerk die gesloopt is om de kerk beter te laten opvallen”, zegt Jos Kempenaers. “Verder is het hier een snelweg geworden. Er mankeert een groot bord van “zone 30”, zegt een ander lid. “De politie moet hier maar eens de snelheid komen meten”. “Spijtig dat de gelige beton gewassen werd. Waarom? Maar daardoor maakt de beton hier veel meer lawaai dan in de Hoogstraat maar het dorp is schoner geworden en de voetpaden zijn terug begaanbaar”.(PA)

Ga terug