Maandagmarktperikelen
door redactie
Heist-op-den-Berg - “Wij vragen dat de wekelijkse maandagmarkt dringend, voor zover de werken dit mogelijk maken, terug zou geplaatst worden in de Bergstraat. Het is nu voldoende geweest. Eerst zijn de marktkramers getroffen door de crisis, vervolgens door langdurige werken in de Bergstraat en het parkeerbeleid”, zegt Marcel Van Hoof van Groot Heist Anders namens tientallen marktkramers.
“Trouwens toen de werkzaamheden begonnen, in het begin van de Bergstraat, zijn de marktkramen ook blijven staan zonder noemenswaardige problemen”.
Eind juni is het in de Bergstraat braderij. Jaarlijks een enorme succes en volkstoeloop. “Hiervoor vragen wij aan de gemeente dat voor de braderij zou afgestapt worden van het nieuwe parkeerbeleid en dat terug het oude parkeersysteem zou ingevoerd voor drie dagen. Anders vrees ik het ergste!”, zegt onafhankelijk raadslid Benny Van Dessel.
“Wij gaan dezelfde vraag stellen aan het Bergstraatcomité als organisator. Als zij er zich bij achter zetten wordt kan dat probleem wel in orde komen”, meent het raadslid.
Voor 80% een ramp
Marktkramer Rudy Pauwels (53) uit Itegem, die met een kaaskraam op de marktmarkt staat, hoopt “dat de markt zo snel mogelijk terug naar de Bergstraat gaat. De werken spelen zich momenteel af in het laatste stuk van de straat, vanaf het evenementenplein tot de Molenstraat. Verder zijn er geen werkzaamheden meer. Het is perfect mogelijk nu reeds te verhuizen”.
“De omzet is met de verhuis fel teruggelopen. Voor ons is dat met zo’n 20%, voor andere collega’s gaat dat tot 50%. Voor 80% van de kramers is de verhuis een ramp, al moet ik toegeven dat de regeling van de verplaatsing perfect gelopen is, in tegenstelling met veel andere markten. Maar blijkbaar zijn de klanten de markt en de verhuis niet gevolgd”.
“Ook de winkeliers in de Bergstraat klagen over de verdwenen markt”, geeft Rudy nog mee.
Hoe rapper hoe liever
“Een markt voor de deur krijgen is echt geen pretje”, zegt Ben Caes van de ACS winkel op de hoek van de E. Woutersstraat. “Hoe rapper ze voor ons deur weg is, hoe liever. Wij hebben nu parking voor de deur maar die is ingenomen door de markt en het parkeerplein door parkeerders. Onze klanten moeten soms tot 1 km. ver parkeren. Trouwens waarom moeten de buurtbewoners opdraaien voor de werken? Voor mij had de markt al een maand eerder gedeeltelijk kunnen terug verhuizen naar de Bergstraat”.
Het voorstel om de blauwe zone tijdens de braderijdagen even opzij te zetten, vindt Caes schitterend. “Hoe gaan ze dat anders oplossen met in de Bergstraat een parkeertijd van 30 minuten en op de parking en in de zijstraten 2u.? Die regeling is trouwens totaal niet commercieel. Ze moet dringend worden bijgestuurd.” stelt de buurtbewoner.
“Trouwens waarom wordt geen éénrichtingsverkeer gemaakt in de Bergstraat? Dan kunnen ze de parkeerplaatsen behouden, een fietspad voorzien en wordt het verkeer veel veiliger”.
Is het zinvol?
Schepen Carl Verelst (CD&V) zegt het voorstel om de blauwe zone niet aan te houden tijdens de braderij te zullen signaleren aan Vinci, die het parkeren controleert. Hij bevestigt dat de blauwe zone problemen zal geven. “Ik wil samen met Vinci het voorstel onderzoeken en dan voor- en nadelen tegen mekaar afwegen, alvorens een keuze te maken. Maar een regeling dat er geen problemen meer zullen zijn met het parkeren bestaat niet”.
“Ik weet dat de werkzaamheden in de Bergstraat op schema zijn en dat ze half juni zullen voltooid zijn. Of er nu al een gedeelte terug zou kunnen verhuizen naar de Bergstraat moeten we met de collega van markten bekijken. De werken zien er voltooid uit maar of dat in werkelijkheid zo is weet ik niet? Anderzijds kan de vraag gesteld of het zinvol is de markt voor enkele weken vroeger te verhuizen?”, stelt schepen Verelst.(PA)