Lyceum telt vogels

door redactie

KA Lyceum nam deel aan oproep van Natuurpunt om vogels te tellen tijdens het Grote Vogelweekend van 1 en 2 februari.
Leerlingen van KA Lyceum gaven gevolg aan de oproep van Natuurpunt om naar vogels te kijken en ze te tellen. “De leerlingen van het derde leerjaar ASO wetenschappen werkten tijdens de les biologie rond dit thema. Ze zorgden eerst voor een voederplek om de vogels te lokken en hielden daarna een vogeltelling in het park van het KA Lyceum”, zegt Katie Steemans, directeur van KA Lyceum. “Met hun verrekijker en telformulier bij de hand zagen ze op een half uur tijd een Turkse tortel, twee houtduiven, een vink, een koolmees, twee pimpelmezen, twee eksters, vier kauwen, drie merels, twee ringmussen en een spreeuw.”
Leerlingen van het derde leerjaar in de richting wetenschappen zijn in de schooltuin van KA Lyceum vogels gaan tellen. Met de data brengt Natuurpunt de verschillende vogelpopulaties in onze regio in kaart.
“Het KA Lyceum beschikt over een enorm groot groen parkdomein, waar onze leerlingen dagelijks kunnen genieten van de fauna en de flora. De ideale plek om vogels te gaan bestuderen en ze te tellen”, zegt Katie Steemans, directeur van het KA Lyceum.
In het begin van de week troffen de leerlingen de nodige voorbereidingen door een voederplek klaar te maken om de vogels uit de omgeving te lokken. Op vrijdagochtend 31 januari konden ze dan vanuit de klas de bezoekende vogels van onze schooltuin observeren met hun verrekijker en telformulier bij de hand. In een half uur tijd werden een Turkse tortel, houtduiven (2), een vink, een koolmees, pimpelmezen (2), eksters (2), kauwen (4), merels (3), ringmussen (2) en een spreeuw waargenomen. 
De gegevens werden inmiddels doorgestuurd naar Natuurpunt en leveren hopelijk een bijdrage aan het onderzoek naar de vogelpopulaties in Vlaanderen. 
“We zijn alvast van plan om samen met de leerlingen de schoolomgeving nog vogelvriendelijker te maken, met o.a. een voederplank om strenge winderdagen door te komen en vogelhuisjes als beschermde nestplaatsen’ zegt Floris Lauwens, begeleidende leerkracht biologie.

Ga terug