40 jaar Oxfam Wereldwinkel

door redactie

Oxfam Wereldwinkel Heist-op-den-Berg bestaat 40 jaar, net zoals Oxfam Wereldwinkels nationaal. Het hele jaar vieren we daarom feest. Zo was er in mei onze erg succesvolle brunch. En op 25 september brengen we ons tweede hoogtepunt met het theaterstuk ‘Wapenland’, over de ontheemding en verschillende vormen van geweld in Colombia.
Wosh-Oxfam Wereldwinkel Heist-op-den-Berg: een kleine geschiedenis
40 jaar wereldwinkelwerking in Heist-op-den-Berg beschrijven kan niet zonder ook iets te vertellen over de geschiedenis van de Wosh.  Beide verhalen zijn helemaal met elkaar verweven.
Op 14 oktober 1970 waren 14 mensen aanwezig in het Torengebouw voor een vergadering van 11.11.11, meteen ook de start voor de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Heist-op-den-Berg, de Wosh. Naast de financiële campagnes van 11.11.11 en Broederlijk Delen stond het verspreiden van informatie en het voeren van politieke actie vooraan in de doelstellingenlijst.  Een jaar na de start werd begonnen met een wereldwinkelwerking. Mede dankzij de gemeentelijke subsidies kon hiervoor een winkelhuis gehuurd worden in de Stationsstraat. In de wereldwinkel, op de markt en op de jaarbeurs werd rietsuiker verkocht: het verhaal van de rietsuiker als voorbeeld van de onrechtvaardige wereldhandel die rijken rijker en armen armer maakt. Na de rietsuiker volgde koffie, thee, wijn, …
Eind jaren ’70, begin jaren ’80 kon de wereldwinkel rekenen op de inzet van een gewetensbezwaarde en btk-ers. Dit gaf de werking een enorme boost. Er werd gezocht naar nieuwe actievormen om meer mensen en andere doelgroepen te bereiken. Er kwamen wijkwereldwinkels in Heist-Goor, zonderschot en Grootlo. Een toneelgroep bracht onder diverse namen vijf eigen producties op de planken: Kiespijn, Sin Azucar, Van kippevel tot vrede, Zwarte Partituur en Miss Sarie. Het Woshkoor werd geboren en groeide uit tot één van de meest gewaardeerde solidariteitskoren in Vlaanderen. De plaatselijke VAKA-groep vond zijn thuisbasis in de wereldwinkel. En op 23 oktober 1983 vertrokken er vanuit Heist-op-den-Berg 25 volle bussen naar de grootste vredesbetoging aller tijden. Veel aandacht ging er ook naar het onderwijs. Zo werd er jaarlijks een scholierenparlement georganiseerd: een simulatiespel rond een actueel probleem: armoede, grondstoffen, vluchtelingen, … met actieve deelneming van leerlingen  uit het vijfde en zesde jaar middelbaar onderwijs, op vrijwillige basis. Klassen brachten geleide bezoeken aan de wereldwinkel en talloze leerlingen maakten gebruik van het documentatiecentrum.
Met het wegvallen van de gewetensbezwaarde en andere tewerkgestelden na ’85 viel ook de werking terug op het normale vrijwilligersniveau, en bleven de wereldwinkelwerking en het Woshkoor overeind als de twee pijlers van de Wosh. Haast symbolisch voor deze periode van hoogconjunctuur was de verhuis halfweg 1986 van de Stationsstraat naar de Frans Coeckelbergsstraat.
Weer 15 jaar later, in 2001, verhuisde de wereldwinkel naar de ‘Krinkel’, de Kringwinkel Zuiderkempen. Een nieuwe, ruime winkel zorgde voor nieuwe klanten, nieuwe vrijwilligers en een nieuwe dynamiek zodat ook in de toekomst Heist-op-den-Berg en omgeving zal blijven uitgedaagd worden om te kiezen voor eerlijke handel.  Nu hebben we een flinke groep van ongeveer 20 vrijwilligers en een winkel waarop we fier mogen zijn. Kom maar eens kijken in de Noordstraat 25 tijdens onze openingsuren.
Eerlijke handel
OWW doet aan eerlijke handel, d.w.z. dat de producenten, vooral de kleine boeren uit het Zuiden, zo de mogelijkheid krijgen een waardig loon te krijgen voor het geleverde werk, net zoals bij ons in het rijke Noorden. Onze prijzen zijn dus zeker niet de laagste, maar we staan immers voor solidariteit. Door handel te drijven kunnen we weg van de paternalistische caritas waarmee de ontwikkelingshulp van de jaren vijftig en zestig behept was. De werknemers van onze handelspartners verdienen hun eigen loon. Daardoor zijn ze bovendien in staat te zorgen voor meer onderwijs en gezondheidszorg en andere noodzakelijke gemeenschappelijke belangen. Onze objectieven liggen dus zeker niet in het bedrijven van platte commerce. Integendeel, door handel te drijven kunnen we als drukkingsgroep ageren op regeringsbeslissingen en zo ijveren voor een ‘betere’ wereld. En, last but not least, OWW doet ook aan informatie naar onze eigen medeburgers toe.

Info
- Oxfam-Wereldwinkel Heist, Noordstraat 25 bus 4, 2220 Heist-op-den-Berg, tel.
015 24 75 95
- Contactpersoon Oxfam-Wereldwinkel Heist: Lut Devillé, tel. 015 25 13 53
- Openingsuren winkel: wo. 14-17 uur, za. 10-12 uur en 14-17 uur, zo. 9-13 uur.

Ga terug