Heraanleg Oude Liersebaan is miskleun

door redactie

En weer wordt de fietser vergeten

Bij de heraanleg van de Oude Liersebaan werd "vergeten" aan de veiligheid van de fietsers te denken. Nochtans betreft het een druk gebruikte fietsroute. Tijdens de werzaamheden voorzag het gemeentebestuur nog een aparte omlegging voor het fietsverkeer, maar nu de heraangelegde weg weer open is, blijkt er voor fietser een levensgevaarlijke situatie gecreëerd. De betonnen ribbels die langs beide zijden van het asfalt werden aangebracht brengen de fietser die zich hierop waagt onmiddellijk ten val. In zoverre het de bedoeling was ieder fietsverkeer langs dit drukke traject te ontmoedigen, is het een "efficiënte" oplossing. Fietsers die van Heist naar Berlaar (of omgekeerd) willen hebben nu keuze tussen de halsbrekende Oude Liersebaan, de al even gevaarlijke N10, of een aanzienlijke omweg via de Langedijk in Hallaar.

Naar verluid is Schepen van Openbare Werken Patrick Feyaerts er trots op dat de baan breder is zodat voertuigen elkaar kunnen kruisen zonder de berm kapot te rijden (mits gebruik te maken van de fietsonvriendelijke betonranden).
Reactie van Joachim Van der Auwera, mobiliteitsexpert van Groen Heist-op-den-Berg: "Het is een schande. De gemeente bewijst dat ze enkel denkt aan automobilisten en niet aan de veiligheid van fietsers. Wanneer je als fietsers van het asfalt raakt, zal je een pijnlijke val maken. Een fietsband komt direct vast te zitten tussen de ribbels naast de baan. Dit is nochtans een van de drukste fietsroutes van de gemeente, dagelijks fietst hier veel schoolgaande jeugd langs. Deze inrichting is enkel aanvaardbaar als de fietsers voorrang hebben op de  
auto, een fietsstraat dus. De aanpassing zoals die nu gebeurde schiet tekort wat betreft de veiligheid van de fietsers.

 

Ga terug