Expo religieus speelgoed

door redactie

GELOOF het of niet. Jongetjes in mini-kazuifel die ‘misje’ doen, meisjes die (nog) geen mis(s)-je spelen doch zich amuseren met als nonnetje-in-habijt- verklede poppen, jongens en meisjes die naast het overbekende doktertje ook nog pastoortje of/en zuster-overste spelen… Kelkjes, monstranskens, miniatuur-altaartjes… 
Vanaf de eerste zondag van maart zal u in het heemmuseum te Heist ondergedompeld worden in een kinderwereld die we ons heden nog nauwelijks kunnen voor de geest halen: tijd voor de meest intimistische thematentoonstelling van de eeuw.
Naast het mis-spelen, dat waarschijnlijk wel het populairste spel moet geweest zijn in het katholieke Vlaanderen van toen, stond het Rijke Roomsche Leven ook bol van de kunstig geïllustreerde boekjes met “heilige” verhalen, toverlantaarnplaatjes met Bijbelse taferelen, legpuzzels met gespecialiseerde onderwerpen uit de gewijde geschiedenis… Vooral de ark van Noë (“Gere of nowe, Noë heeft ook geleefd!”) bleek een populair thema in puzzels en speelgoedkoffers. Miniatuurarken met bijhorende dieren, eerst in hout en later ook in plastiek, zoals deze van Playmobil, hielden zelfs verbazend lang stand. .
Bordspelen genre Sanctus (over het leven van heiligen) en De Grote Bijbel-Quiz zullen hier en daar ook nog wel op zolder liggen. Religieus getinte kaartspelen, bijvoorbeeld Bijbelse kwartetten, maar ook missieganzenborden en processiespelen met kartonnen figuren, lilliputter-biecht- en –preekstoeltjes, blokkendozen waarmee je rustig een kerk kon bouwen,… En wie weet wat vergeten we nog?
Wie van de lezers van het Reklameklokje heeft er thuis of bij zijn (groot)ouders nog een voorraadje zitten? Heb ook jij nog wat speciaals in petto en wil je ook wel eens meewerken aan de meest pittoreske erfgoedtentoonstelling van uren in de ronde? Met “Geloof het of niet: speelgoed!” krijg je een uitgelezen kans. Maak even tijd voor melancholie en jeugdsentiment en stel je vandaag nog vrijblijvend in verbinding met de expo-organisator (015 24 19 82).

Ga terug