Erfgoeddag

door redactie

Op zondag 27 april gaat over gans Vlaanderen de jaarlijkse Erfgoeddag door met als thema ‘Grenzeloos’. Heist-op-den-Berg herdenkt dit jaar twee verjaardagen die nauw aansluiten bij dit thema, nl. de 150e verjaardag van de spoorlijn Antwerpen-Aarschoten 50 jaar immigratie.

150 jaar spoorlijn Antwerpen-Aarschot

Deze spoorlijn werd juli in 1864 voor het verkeer opengesteld door de maatschappij ‘Grand Central Belge’. Onze voorouders konden hierdoor veel grotere verplaatsingen maken dan voorheen te voet of met paard en koets. De grenzen van de samenleving werden toen verlegd van de eigen streek tot het bereik van gans het spoornet. Pendelarbeid naar de haven van Antwerpen of naar de mijnen in het bekken van Henegouwen, verkoop van eieren en groenten in de steden, een uitstap naar zee of de Ardennen werden ineens mogelijk. De spoorweg gaf aanleiding tot de ontwikkeling van nieuwe straten en wijken buiten de historische dorpskernen, rond stations en stopplaatsen, zoals Booischot-Station, Heide-Lo, Heist-Statie en Stationsstraat. Het archief, de toeristische dienst, de dienst cultuurbeleid, het miniatuurtreinenmuseum en de heemkundige kring Die Swane organiseren op Erfgoeddag een tentoonstelling, gewijd aan deze verjaardag.
In de projectieruimte van het miniatuurtreinenmuseum worden filmfragmenten uit het archief van de Heistse Filmclub vertoond, waarin het station of de spoorlijn aan bod komen: o.a.de ramp met de koeien op het spoor (1977), de afbraak van twee oude spooroverbruggingen(1980), werken en inhuldiging spooroverbrugging en spoortunnel (1993-1996), de levenslijntrein en de treinen naar St-Hubert (1998), inhuldiging van stationsplein en miniatuurtreinenmuseum (2001). Tevens wordt er een fragment getoond uit een instructiefilm voor treinbestuurders voor de spoorlijn 16 uit 1977, nl. de doortocht door Heist-op-den-Berg.
Het miniatuurtreinenmuseum heeft een vaste collectie van meer dan 2.000 miniatuurtreinen, gedurende een halve eeuw verzameld door wijlen Pieter Nombluez, schilder, academiedirecteur en spoorfanaat. In deze verzameling bevindt zich het schaalmodel van de stoomlocomotief 29013, die tot 1964 op de lijn in dienst was. Verder toont het museum bij deze gelegenheid nog een verzameling mooie treinposters.
In het heemmuseum worden uitvergrote reproducties geëxposeerd van oude prentkaarten en foto’s van de stations van Heist en Booischot en van hun omgeving. Verder zijn er nog documenten, uniformen en voorwerpen uit het verleden van de spoorwegexploitatie. 
Radioamateur Remy Waegemantracht in het radiomuseum, onderdeel van het heemkundig museum, verbindingen te maken met zendamateurs van FIRAC. Er is ook een tentoonstelling van QSL-kaarten (bewijzen van verbinding) van FIRAC. Deze internationale vereniging van zendamateurs bij het spoor bestaat dit jaar 50 jaar.
Deze tentoonstellingen kwamen tot stand met de medewerking van archieven, heemkundigen, gepensioneerde spoormannen en verzamelaars. De tentoonstellingen zijn op Erfgoeddag gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur. Beide tentoonstellingen blijven ook nog te bezichtigen elke zondag in de maand mei van 14 tot 18 uur.

50 jaar immigratie

In 1964 sloot ons land akkoorden met Marokko en Turkije voor de recrutering van gastarbeiders voor de steenkoolmijnen en zware nijverheid. Gedurende die halve eeuw verdwenen ook de grenzen tussen de verschillende landen van de Europese Unie. Vluchtelingen uit conflictgebieden vonden eveneens de weg naar ons land. In onze geglobaliseerde wereld worden mensen wereldburgers, die zich overal thuis voelen. De wereld werd door de nieuwe communicatiemogelijkheden en door de toename van internationale reizen ons dorp. Maar in ons dorp is nu veel meer dan 50 jaar geleden ook de wereld te zien.
Heist-op-den-Berg telde vorig jaar 854 inwoners met een vreemde nationaliteit. Zij vertegenwoordigen 81 verschillende nationaliteiten. 2.201 inwoners worden, rekening houdend met de eigen nationaliteit of die van hun ouders, in de statistieken geklasseerd als van vreemde oorsprong. De gemeentelijke integratie en diversiteitsdienst neemt daarom samen met ‘Het Zuiden in Zicht’ ook deel aan Erfgoeddag. 
Kameroense en Palestijnse Heistenaars serveren tussen 8 en 13 uur in staminee De Living bij elke warme drank koekjes uit hun land, gebakken op traditionele wijze. Je kan het recept van deze wereldkoekjes mee naar huis nemen om het zelf uit te proberen. 
Om 14.30 uur geeft Inge Neefs in Boekhandel Het Voorwoord een voordracht over haar boek ‘Gaza op mijn hoofd’ en over Gaza. Mohammed Abu Shammala, een Palestijnse Heistenaar, vult haar aan met eigen ervaringen.

Erfgoedtrein

Gezinnen met kinderen kunnen op 27 april een ritje maken met de erfgoedtrein. Deze vertrekt om 14 en 15 uur op het Kerkplein en rijdt door Heist-Centrum. Onderweg zijn er twee stopplaatsen voorzien waar de kinderen een opdracht moeten vervullen. De deelnemers krijgen achteraf een leuke prijs! Meerijden is gratis en inschrijven is niet nodig, maar de plaatsjes zijn beperkt. Kom dus tijdig naar het Kerkplein!
In het miniatuurtreinenmuseum zijn er ook audioguides met aangepaste teksten voor kinderen ter beschikking.

Erfgoedcel Kempens Karakter

De 12 gemeenten uit onze streek, aangeslotenbij de Erfgoedcel Kempens Karakter, werken mee aan Erfgoeddag met eigen activiteiten rond migrantenverleden, WOI, toerisme, spoorweggeschiedenis. Dit programma vind je op de website van de erfgoedcel, www.kempenskarakter.be

Ga terug