Dancing Fabiola verkocht
door redactie
Heist-op-den-Berg - Dancing was 50 jaar geopend
Jos Verstrepen, de man die sinds 36 jaar dancing Fabiola uitbaatte, heeft het bericht gekregen dat zijn overeenkomst eind van deze maand afloopt. Eind september valt definitief het doek over 50 jaar dancing, een begrip voor de streek.
In 1961 bouwde brouwer Maurice Caluwaerts dancing Fabiola “op het kruispunt” van het gewestweg en de toenmalige provincieweg. De dancing maakte snel naam en werd een begrip, zelfs als kruispunt.
Vooral de ouderen kwamen er de zaterdag en de zondag op af, de zaterdag voor de 50+ers, de zondagen voor de oudere gepensioneerden. “We openden om 13u. En sloten om 2.30u, rond 19u wisselde het publiek. De vrijdagavonden waren dan weer voorbehouden als vrijgezellenavonden en voor de jongeren”.
“In 1975 nam ik Fabiola over. Ik was toen 25. De zaal had een capaciteit van 500 man en die zat eigenlijk al die tijd proppensvol. Met de decaporgel heb ik 20 jaar gespeeld. Toen vonden de klanten het voldoende en zijn we overgeschakeld op dj's. Eerst ik, later geholpen door François. Mijn publiek kwam van heinde en verre, tot uit het Leuvense, Mechelse, kortom van overal”, vertelt Jos Verstrepen (61). “De overeenkomst van 36 jaar zit er op. De eigenaars hebben besloten de Fabiola te verkopen. Dan is het voor mij gedaan!”
“Toen ik begon waren er in de ruime omgeving een dertigtal dancing. Die zijn nu allemaal weg. Ik heb het nochtans altijd graag gedaan. Mijn klanten waren mijn famile geworden. Wij waren één grote familie. Als er iemand verjaarde werd hier met de “dozen” pralines rondgegaan. Iedereen kent iedereen. Sommigen komen hier al tientallen jaren”
“Ik heb altijd een goede zaak gehad. Ook op het einde gingen de zaken nog altijd goed.” zegt Jos.
“Het triestigste moment dat ik hier meemaakte was toen mijn zoontje hier voor de deur dodelijk verongelukte” zegt Jos. “Als ik een boek zou schrijven weet ik dat er 's anderendaags velen met een blauw oog zouden rondlopen en dat er wel wat echtscheidingen zouden volgen”. lacht Jos.
“Een verschil tegenover de beginperiode is wel dat jonge mensen niet meer willen werken. Jongerenavonden zijn ook een ramp. De jongeren komen met kogelvrije vesten opdagen. Je moet twee portiers zetten. Als je iets zegt dreigen zij met de zaak “overhoop te schieten”.
“De plezante sfeer is weg, met al die controles, niet meer eten als je rookt en nu het algemeen rookverbod”.
“De kosten swingen ook de pan uit. Weet je dat ik 3.500 euro betaal aan billijke vergoeding?”.
“Maar toch heb ik het altijd graag gedaan”, zegt Jos.
“Op 25 september is Fabiola voor het laatst open. Een speciaal afscheidsfeestje? Ik zal mijn publiek toespreken, bedanken en ze ene trakteren; En de voorraad gadgets, die ik nog heb, ga ik uitdelen”.
“Ikzelf ga, met de klanten die mij willen volgen, naar mijn zuster, die een dancing heeft in Zelem. Ik zal er ook met François nog wat dj spelen”, geeft Jos mee. Ook zijn broer Louis heeft een dancing, de Kroon, in Scherpenheuvel.
Fabiola wordt verkocht
“Fabiola is verkocht aan de Colruyt hoor ik”, zegt Jos Verstrepen, de uitbater van Fabiola. “Ze zeggen dat Fabiola wordt afgebroken en er een nieuw complex komt in de zoals aan de Antwerpsesteenweg te Lier”.
Gijs Roekaerts, verantwoordelijke voor de regio van Colruyt, bevestigt “dat er gesprekken zijn met de eigenaars maar er is nog niets geconcretiseerd maar wij zijn er mee bezig. Een verkoopsovereenkomst is er nog niet getekend”.(PA)