Canadabos wordt verkaveling

door redactie

Heist-op-den-Berg - Langs de Wiekevorstsesteenweg hoek met de Hulshoutsesteenweg wordt een verkaveling van twintig percelen gepland, waarvan twee sociale en vier bescheiden kavels voorzien zijn. Het heeft tien jaar geduurd vooraleer de vergunning er kwam. Al die tijd was er onzekerheid over de organisatie van het water in het gebied.
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de rooilijn van de Hulshoutsesteenweg, Wiekevorstsesteenweg en Maalhofdijk en de daarbij horende grondafstand ter inlijving in het openbaar domein langs de verkaveling Monsieur.
Moeras
Florent Gysbrechts (84) woont hier al hele leven. “Dat is een moeras. Ik zou er geen bouwplaats gratis van willen. Je bent verplicht aan half huis in de grond te steken voor je boven de grond kunt bouwen. Ik heb hier als jonge gast leren schaatsen want het gebied stond bestendig onder water. Rond 1947 hebben ze hier een canadabos geplant. Volgens specialisten zijn de canadabomen maar half volgroeid omdat ze “te veel water gekregen hebben”.  Als ze een pomp installeren dan is dat een oplossing, maar als de elektriciteit uitvalt is dat een ramp”, zegt Florent.  “Ik heb geen bezwaar ingediend omdat ik toen in de kliniek lag, anders had ik niet gemankeerd. Maar eer die huizen hier gebouwd zijn na de ontbossing, de wegenaanleg, de infrastructuur en de huizenbouw zij, ben ik er misschien niet meer en ben ik al opgeroepen”…
Gebuur Wilfried “Friet” Pergens heeft wel bezwaar ingediend. Hij was één van de 13 bezwaarindieners.  Hij moet 2 m. gratis afgeven.
“Ik kan amper nog aan mijn huis”, zegt de man die deze week zijn gouden jubileum viert. Waarom moet niet iedereen grond afstaan?” vraagt hij zich af.
Frans Wuyts, wiens grootouders, hier – voor het canadabos er kwam – een weide hadden, stelt vast dat het gebied vrij laag gelegen is ten opzichte van de weg. “Misschien is het nu minder drassig met het canadabos? Alleszins moeten de grachten terug open gemaakt”.
Gemeenteraadslid Frans Poortmans (Vlaams belang) woont al 20 jaar op Bruggeneinde: “Het gebied staat regelmatig onder water, waar moet dat water naar toe? Ik vrees dat de omliggende bewoners de dupe zullen worden”.
Maatregelen na 10 jaar
Schepen van ruimtelijke ordening, Jef Marien (CD&V) stelt dat deze verkavelingsaanvraag al bijna 10 jaar onderzoek is “omdat wij zelf veel vragen hadden bij de waterproblematiek. Een gespecialiseerd studiebureau, door de gemeente aangesteld, heeft op kosten van de verkaveling aangetoond dat waterproblemen kunnen vermelden worden door baangrachten, bufferbekken, persleiding en pompput”.
“De grond is volgens het gewestplan rood en ligt aan een bestaande weg. Weigeren zonder gegronde redenen zou belangrijke planschade voor volg kunnen hebben”.
“De pomp dient om het afvalwater naar de riolering op het grondgebied Hulshout te pompen. Ze wordt afgeschaft wanneer er in de omgeving riolering komt. Het regenwater wordt vertraagd via bufferbekken naar een nabijgelegen gracht afgeleid. De verkavelaar moet voor alle waterbeheersings- en uitrustingswerken langs de bestaande wegen ca 600.000 eruo betalen. De woningen van de Maaldijk kunnen nu ook aansluiten op de afvalwaterriool, die er aangelegd wordt door de verkavelaar. De kosten van de wegvernieuwing in de Maalhofdijk zijn voor de helft ten laste van de gemeente, zijnde voor 45.000 euro.
De bushalte aan het gebied blijft behouden en krijgt er een fietstalling bij.(PA)

Ga terug