Berlaar investeert in aardgasvoertuigen

door redactie

Berlaar heeft voortaan twee nieuwe bedrijfsvoertuigen op aardgas ter beschikking. Het gemeentebestuur zet met deze investering een belangrijke stap naar een groener wagenpark. Energiedistributiebedrijf Eandis ondersteunde de aankoop van de voertuigen en de plaatsing van een vulstation.

Twee aardgasvoertuigen en een vulstation

Twee voertuigen uit het wagenpark van de gemeente waren aan vervanging toe. In de zoektocht naar alternatieven voor fossiele brandstoffen en de overstap naar een duurzame vloot opteerde Berlaar voor de aankoop van tweeCNG-voertuigen, bestemd om lichte vracht te vervoeren. Beide voertuigen zijn van het type Fiat Doblo Cargo. 

CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’ of samengeperst aardgas. Dat is niet te verwarren met LPG, een minder milieuvriendelijk restproduct uit de bewerking van aardolie. De gemeente was snel overtuigd van de ecologische en financiële voordelen van CNG. “Bij CNG-wagens is er 95 procent minder uitstoot van fijn stof en zijn er 50 procent minder stikstofoxiden (NOx) dan bij benzine. Bovendien besparen we door de keuze voor aardgas zo’n 30 tot 50 procent op de brandstofkosten gedurende de hele levensduur van de wagen”, aldus schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx. 

De aankoopprijs van de voertuigen is vergelijkbaar met die van een klassiek voertuig. Met een volle gastank hebben de CNG-wagens een grote actieradius van ruim 300 km, nog verlengd via een reservetank met benzine voor nog eens 150 km. 

Deze aankoop is tot stand gekomen samen met netwerkbeheerder Eandis, dat fungeerde als aankoopcentrale voor de aankoop van de voertuigen. Ook voor het voorlopig beperkte aantal publieke tankstations bood Eandis een oplossing. Er is een privé CNG-vulstation gebouwd aan het gemeentelijke magazijn (Hellegatstraat 1). Het gaat om een zogeheten ‘slowfill’-station, aangesloten op het gewone aardgasnet. Daarmee kan een voertuig op vier uur tijd worden volgetankt.

Samen naar duurzame mobiliteit

In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Al die voertuigen samen zijn elk jaar goed voor 56,4 miljard kilometer rijden en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Om de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof zo veel mogelijk te reduceren, moet worden gezocht naar duurzame alternatieven. 

Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer wagenpark, is de vervanging van voertuigen op benzine en diesel door elektrische voertuigen (interessant voor een kleine actieradius) of voertuigen op samengeperst aardgas (CNG- interessant voor een grotere actieradius).

Eandis gelooft sterk in duurzame mobiliteit en wil onder meer de lokale besturen op haar werkgebied daarin aanmoedigen en ondersteunen. Eandis biedt de lokale besturen hulp bij studies rond mobiliteit en wagenparken, organiseert gezamenlijke aankooptrajecten voor voertuigen en plaatst oplaadinfrastructuur en vulstations.

Ga terug