AVEREGTEN - Open Brief aan het Provinciebestuur

door redactie

Geachte Heer Gedeputeerde,

 

We zijn blij vanwege uw medewerker, Adviseur communicatie, te vernemen dat we een betere informatie kunnen verwachten. 

Onze bezorgdheid ontstond reeds toen we ter plekke in de Averegten moesten vast stellen dat er echt veel bomen werden gekapt. Vele van deze bomen werden ooit door sommigen onder ons eigenhandig geplant. Dat gebeurde vanuit de toenmalige “werkgroep De Averegten” in het kader van allerlei boomplantacties om de ‘bossen te vergroten’. Het gebeurde zelfs onder toezicht van ing. Van den Broecke van “Waters en Bossen” en in samenwerking met de gemeente en het OCMW. 

Het wandelbos en zijn omgeving is nu ongeveer 15 jaar in bezit van de provincie. In die tijd hebben we helaas geen uitbreiding gezien van het bosbestand alhoewel de bosindex van Heist-op-den-Berg zowat de laagste is van de streek, namelijk 6.75%. 

Langs de kant van de bio boerderij (voorheen kinderboerderij en educatief centrum) en ten oosten van de Langendijk verschenen daarenboven ook geen bossen maar wel schapen in kilometerslange afspanningen. Deze actie zou passen in een strategie om een waardevol Kempisch landschap te creëren. Maar, zo vragen wij ons af,  is het dan niet even authentiek dat ook de beide hoeves, zowel ten noorden als ten zuiden van het bos, gerestaureerd zouden worden. Dit zou misschien zelfs kunnen in samenwerking met de technische scholen om de vaklessen aan te vullen.  

Het opwaarderen van het Kempisch landschap is ook aan de orde in de vallei van de Nete.  

Maar helaas worden ook daar, in het kader van het Sigmaplan, weer veel bomen gekapt (± 300 ha)  om de overstromingsbekkens en het riet- en wetland te creëren Dus ook vanuit die kant is er geen verbetering van onze bosindex te verwachten. 

Ergens verleden jaar verscheen dan in de media dat er bovendien een nieuw dienstengebouw zou komen in het bos. Dat trok onze aandacht en deed ons rondvragen wat de bedoelingen waren. 

Niemand kon ons een duidelijk antwoord verschaffen. Even dachten we dat de hoeve  van de gebroeders Van Hoof zou omgebouwd worden en dat de werklieden met hun materiaal naar daar zouden verhuizen. 

Nu wordt hardop gefluisterd dat er een groot gebouw bijkomt aan de kant van Ten Kerselaere met ruimte om te vergaderen enz.. en met de daarbij horende omgevingswerken. Het komt ons vreemd over dat zulke (geldverslindende) nieuwbouw voorrang krijgt op extra groen, terwijl er dus wel lege boerderijen staan en terwijl de gemeente bovendien beschikt over een kamphuis met schuur, dat maar deeltijds in gebruik is. Daarenboven is het vernieuwde Boshuis met de fantastische speeltuin eigenlijk de ideale locatie om klasopvang te doen en heeft het ook vergaderruimte. We kunnen ons vandaag niet inbeelden hoe de inplanting van een extra en misschien overbodig gebouw in een bos nog publiek kan verdedigd worden. 

Bijkomend willen we opmerken dat de toegangswegen eigenlijk niet aangepast zijn aan het verkeer. Het zijn smalle wegen waarop steeds meer de uitbreiding van het woongebied weegt. Zo heeft bvb. de Averegtenlaan zelfs niet over de ganse lengte twee rijstroken maar verandert ze in een smallere straat ter hoogte van de Lange Rechtestraat, waar een gevaarlijk kruispunt werd gecreëerd. 

Het lijkt ons, als historische vrienden van de Averegten,  een gerechtvaardigde vraag dat het voor de Heistenaren snel duidelijk wordt waar het met de Averegten naartoe zal gaan en of  bossen voorrang mogen krijgen op bakstenen. 

De suggestie om misschien een toelichting te laten geven op de milieuraad lijkt ons dan ook een goed idee omdat dan meteen alle verenigen die ijveren voor natuur en milieu mee rond te tafel zitten. Om die reden hebben we de secretaris van de milieuraad ook in CC gezet. 

Tot slot willen we onze dank uitdrukken om onze bezorgdheid te willen ernstig nemen, maar durven we erop rekenen dat u of iemand van uw diensten de echte toekomst van de Averegten als groene long van Heist, zou willen toelichten en ter harte nemen,  

Met vriendelijke groeten 

De Natuurvrienden Averegten

Ga terug