Afvalkampioen
door redactie
Heist-op-den-Berg heeft met 72,69 kilogram restafval per inwoner het laagste afvalcijfer in de regio Mechelen. Hiermee is de Heistsenaar ook in Vlaanderen een goede leerling. Gemiddeld gaf de Vlaming in 2010 150kg restafval mee. Restafval is de som van het huisvuil, grof vuil, veegvuil en PMD-residu.
Uit onderzoek van de OVAM blijkt dat gemeenten met een geslaagd gemeentelijk huishoudelijk afvalstoffenbeleid een pro-actief beleid voeren met volgende kenmerken:
-nadruk op het afvalpreventiebeleid (thuiscomposteren, stickeracties om ongewenst reclamedrukwerk te weren, acties m.b.t. afvalarm winkelen of preventie in samenwerking met de lokale middenstand, promotie van herbuikbare materialen …);
-duidelijke communicatie naar de burger, in het bijzonder over de selectieve inzameling in de gemeente;
-selectieve inzameling van GFT-afval;
-toepassing van het ‘vervuiler betaalt-principe’ en DIFTAR-systemen.
Schepen Carl Verelst: Onze gemeente voert samen met IOK Afvalbeheer al jaren een pro-actief afvalbeleid. De Heistse inwoner heeft altijd goed gesorteerd. In 2008 hebben we in onze gemeente DIFTAR ingevoerd. Het doel van DIFTAR is het afval beperken en de kosten eerlijk verdelen. Bij de invoering van DIFTAR in 2008 heeft de gemeente in samenwerking met IOK een zeer intensieve informatieronde gehouden. In de 10 infovergaderingen over DIFTAR en afval sorteren werden meer dan 2000 inwoners rechtstreeks bereikt. Bijkomend werden extra info-vergaderingen gegeven om thuiscomposteren toe te lichten. In de beginperiode konden bewoners hun groene GFT-bak gratis omruilen voor een compostbak- of compostvat.
DIFTAR heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Mensen betalen per kilogram restafval die ze meegeven. Dit is een grote stimulans om nog betere te sorteren en afval te voorkomen. Op hun DIFTAR-rekening kunnen ze ook zelf hun afval-evolutie volgen en dit is voor velen een motivatie om het nog beter te doen.
De mooie afvalcijfers zijn ook te verklaren door het groot aantal bezoeken die onze Heistenaren brengen aan de 2 containerparken. Heist-op-den-Berg beschikt over 2 containerparken, die uitgebaat worden door IOK. Reeds van voor de invoering van DIFTAR kwam de Heistenaar meer dan de gemiddelde Vlaming naar het containerpark. Momenteel werken de gemeente en IOK aan een ontwerp voor uitbreiding van 2 containerparken. Het containerpark langs de Herentalse steenweg zal op termijn worden uitgebreid door het inschakelen van de terreinen van de vroegere verbrandingsoven. Het terrein langs de Impulsstraat is te klein. Hiervoor kocht de gemeente in het begin dit jaar al een ander en groter terrein in dezelfde buurt, langs de Knotwilgenweg, de nieuwste uitbreiding van de industriezone ten zuiden van de Liersesteenweg, voegt Verelst er nog aan toe.
Ook sensibilisering is essentieel in een duurzaam afvalbeleid. In onze communicatie over afval voorkomen en sorteren vinden we rechtstreeks contact met de burger zeer belangrijk. Ook kinderen en jongeren worden hierbij niet vergeten. In 2010 gaven medewerkers van IOK Afvalbeheer 36 infomomenten, lessen en rondleidingen over afval voor in totaal 731 Heistse leerlingen.
Ook buurgemeente Nijlen kan trouwens mooie afvalcijfers voorleggen; 76 kg per inwoner. Ook in Nijlen werd samen met IOK Afvalbeheer in 2008 DIFTAR ingevoerd.