Van bode tot hoofd

door redactie

Putte - Op 1 juni is Robert Buts, het hoofd van de technische dienst van de gemeente Putte, met pensioen gegaan. Hij had begon zijn loopbaan als bode-kamerbewaarder bij de provincie en doorliep verschillende administratieve niveau’s. Een merkwaardige carrière.
“Mijn vader werkte bij de spoorwegen en zag daar ook voor mij een job. Maar mijn ogen voldeden niet en voorbij was mijn carrière bij de NMBS nog voor ze begon. Ik nam dan deel aan de aanwerving van bode-kamerbewaarder bij het provinciebestuur. Vier jaar bleef ik daar en ging er weg als klerk. Ik nam ondertussen deel aan een examen van klerk bij het gemeentebestuur van Beerzel, mijn geboortedorp.  Ik begon mijn loopbaan onder burgemeester Albert Gysbrechts en besloot ze onder diens zoon Peter”, zegt Robert.
“In Beerzel werkte ik op de dienst bevolking/burgerlijke stand en na de fusies van gemeenten werkte ik op de dienst militie bij War Vermeulen. Wij verwittigden toen o.a. de miliciens als ze in dienst moeten komen. Een ander groot werk in die tijd was het coderen voor het rijksregister”.
“Mon Buts, de niet heraangestelde gemeenteontvanger, werd hoofd van de technische dienst en ik kwam bij hem te zitten vanaf 1980. Hij deed voornamelijk de openbare werken, ik de bouwdienst. Toen Mon op 1 januari 1985 met pensioen ging nam ik de twee over.”
Belangrijke wegenisprojecten die Robert afwerkte waren de wegen- en rioleringswerken in de Sollevelden voor (15 miljoen euro), de Aquafinwerken voor de collector van Putte-Centrum, Putte-Peulis en Beerzel-Zuid en als laatsten de wegen- rioleringswerken aan de Leuvensebaan van Kruisbaan tot grens met Leuven voor 3,5 miljoen en de wegen- en rioleringswerken in de Vaatjesstraat van 5 miljoen.
“Ik heb mijn werk altijd graag gedaan.  Elke dag ging ik opgewekt naar het werk. Ik heb nooit noemenswaardige problemen gehad met bazen of medewerkers. Vijanden heb ik niet. Ik hou aan mijn loopbaan een goed gevoel over”.
Robert wilde met nieuwjaar met pensioen ging maar omdat zijn opvolgster Eef Soetewey zwanger was werd hem gevraagd er nog een half jaartje bij te doen. “Ik heb dat ook gedaan.”
“Ik ben onderaan de ladder begonnen en ben gestopt als bestuurschef, wat ze nu administratief hoofdmedewerker noemen”.
En wat nu Robert?
“Ik fiets graag, ik wandel graag, ik ga eens regelmatig naar de visput van Fons Schoeters, ik ga al eens bij Malvine van den Torre een pint pakken. We pikken al eens graag een weekendje mee. Zopas heb ik mijn houtvoorraad gestapeld en kortelings gaan we op verlof naar zee. Nooit naar het verre buitenland, maar altijd in de buurt van de mensen hier”.(PA)

Ga terug