PlatteLand met Pit

door redactie

De 48e editie van de jaarlijkse Landbouwdag van de gemeente Heist-op-den-Berg gaat dit jaar door op zaterdag 10 september op de terreinen aan de Heerweg in Wiekevorst. Dit evenement brengt landbouwers en liefhebbers van de land- en tuinbouw samen om er te genieten van de sfeer van het platteland.
Dieren op de catwalk
Traditie die blijft,vanaf 10.00u. zijn er de verschillende dierprijskampen en demonstraties met o.m. paarden, rundvee (wit-blauw), ezels, schapen, geiten, honden, kleinvee en vogels.
Dat de Heistse Landbouwdag van heinde en verre bekend is bewijst het deelnemersveld. Vanuit Frankrijk, Nederland en Duitsland komen ze naar Heist-op-den-Berg om aan de prijskampen deel te nemen. Belangrijk te vermelden, verschillende stamboeken laten tijdens deze Heistse Landbouwdag  hun provinciale of nationale kampioenschappen  plaatsvinden. Top of the bill wordt de “finale van de paardentrekwedstrijd” nl het Vlaams kampioenschap omstreeks 15u30. Gans de dag kan u genieten van een showprogramma met verschillende demonstraties.
Plattelandbeurs
Deze vernieuwende evolutie aan de Heistse Landbouwdag  zet zich dit jaar verder en wordt uitgebreid met een plattelandsterras. Een “markpleintje” met hoeveproducten, gastronomische hapjes, streekproducten, wijnen. Alles voor de plattelandsgenieter. Verder kan men er kennismaken met country living, duurzame energie, kortom het buitenleven in al z’n facetten. Ook oude ambachten en artisanale hobby’s worden in de kijker gezet. Denken we aan vilten, kaarsen maken, spinnen,hout snijden, zelen draaien, juwelen vervaardigen. Verschillende standhouders met allerhande tuin- en hobbymateriaal, oude tractors,…
Kinderdorp
Merel van Amika, Kinderlandbouwdag, verkiezing “schoonste boerke en boerinneke”
Wat vorig jaar nieuw was wordt deze editie uitgebouwd, het kinderdorp. Zo zullen kinderen de mogelijkheid krijgen om dieren aan te raken, te strelen en zelfs even op de schoot te nemen. Een kinderzoektocht waar de kinderen kunnen kennismaken op een leerrijke manier met de dieren die op de landbouwdag aanwezig zijn. Verder is er een springkasteel, kindergrime, ponyritten…
Traditioneel is er de “Kinderlandbouwdag”. Elk kind kan hieraan deelnemen met z’n huisdier. Een vakkundige jury beloont de deelnemer die er het beste voorkomt met z’n troeteldier.
De verkiezing “Schoonste boerke en boerinneke” mag zeker niet ontbreken. Jonge landbouwliefhebbers/liefhebsters laten zich tijdens deze verkiezing van hun mooiste kant zien. De inschrijvingen voor de kinderlandbouwdag en de verkiezing van het schoonste boerke en boerinneke gebeuren op de dag zelf op het terrein.
NIEUW : gastvedette voor het jonge volkje is dit jaar Merel, gekend van Amika uit de gelijknamige jeugdreeks.
Gastregio
Nieuw dit jaar is het bezoek van een gastregio. We zijn verheugd de Leiestreek als eerste te mogen begroeten op dit evenement. Zij laten ons kennismaken met hun typische kenmerken o.a. streekproducten, fietsroutes, wandelingen, waterrecreatie maar ook oude ambachten, denk maar aan het bewerken van vlas. U kan proeven van een dag of weekendje Leiestreek!!
Landbouwbeurs, professioneel luik
Expositie machines en infovoordracht rond duurzame energie in de land- en tuinbouw
Voor de professionele land- en tuinbouwer is er sinds dit jaar een infovoordracht rond duurzame energie in de land- en tuinbouw met sprekers rond thema’s als pocketvergisters, zonne- en windenergie. Deelname is gratis, we vragen enkel dat geïnteresseerden zich registreren via www.landbouwdag.be.
Verder kan men kennismaken met exposanten uit de sector, land- en tuinbouwmachines, tractoren, hakselaars, verreikers,…
Programma
* Aanvang vanaf 10u Prijskampen, paardenshows, hondendemonstraties, …
* 11u. Infovoordracht duurzame energie in de land- en tuinbouw (inschrijven via website)
* 13u – Kinderlandbouwdag, verkiezing van schoonste boerke en boerinneke
* 14u. – Meet en Greet met Merel van Amika
* 15u30 - Finale Vlaams kampioenschap van de paardentrekwedstrijd
* Doorlopend : shows, demonstraties ….
Meer inlichtingen via Wim Van den Bruel, PR-verantwoordelijke Landbouwdag, GSM : 0477/ 41 18 63, Mail: Wim.van.den.bruel2@telenet.be, Website : www.landbouwdag.be.
I.s.m. Gemeentebestuur Heist-op-den-Berg en Landbouwkrediet en talrijke andere sponsors.

Ga terug