Ouders nog niet klaar

door redactie

Regio - Vanaf 1 januari kunnen de kinderen uit de Genkse parochie Bret-Gelieren zelf kiezen wanneer ze hun eerste communie doen. De ouders kunnen dan één keer per maand in een eucharisviering hun kind de eerste communie laten toedienen. Wij deden navraag in het Mechelse, waar de meeste pastoors niet afkerig staan tegenover het initiatief maar zelf voorlopig toch liever bij het “oude” blijven.
Niemand van de gecontacteerde pastoors is echt honderd procent tegen maar iedereen houdt het voorlopig maar – of terug – bij het oude.
Pastoor Marc Verstrepen van Itegem is al jaren gewonnen voor de idee. “Ik heb de idee indertijd opgedaan bij de pastoor van Balen. Drie jaar heb ik het ook in Itegem toegepast met gespreide vieringen tussen Pasen en Pinksteren, maar een succes was het niet. Ik heb dit jaar de idee terug voorgelegd maar het kende geen bijval bij de ouders”.
“Bij bepaalde van die gespreide vieringen hadden we twee, soms vier of één kind dat de eerste communie kreeg. Dit jaar worden het terug veertig communicanten samen in één viering”.
“Ik ben en blijft 100% voorstander” zegt de pastoor. “Er kan dan veel meer werk gemaakt van de voorbereiding via de ouders. Wij geven catechese aan de ouders en die geven het door aan de kinderen en zo is iedereen betrokken en heeft zijn verantwoordelijkheid”
“Zolang de school zijn rol blijft spelen zal het nog lang duren vooraleer zo’n initiatief hier in Itegem van grond zal komen”, geeft de pastoor mee.
Pastoor Willy Van Ermen van Sint Katelijne-Waver heeft onlangs met zijn collega pastoors nog op het bisdom vergaderd over deze materie. Daar werd ons gezegd dat het de komende jaren de strekking zal zijn om misschien tot gespreide eerste communievieringen te komen. De ouders brengen hun kinderen dan mee. Vooraleer er iets definitiefs uit de bus komt zal deze zaak nog bestudeerd worden. In januari komt deze priestersgroep terug samen. Hij vindt dit de verantwoordelijkheid van het bisdom.
Pastoor Jan Verheyen van vijf Lierse parochies heeft ook ooit met de gedachte van gespreide vieringen gespeeld. Wij zouden de catechese dan aan de ouders geven en die zouden het aan de kinderen doorgeven. Nu is de voorbereiding in handen van de school of van de ouders en catechisten.  Ik ben zeker niet tegen, integendeel. Ikzelf blijf voorstander van ieder zijn verantwoordelijkheid.
Pastoor Aloïs Vanlommel van Beerzel en Schriek is niet direct gewonnen voor de idee. “Voorlopig zeker niet. Een vaste datum zodanig dat iedereen weet wanneer de eerste communie plaats heeft en hoe het zal verlopen dat is het belangrijkste. Dan weet iedereen waaraan zich te houden. Goede afspraken en één viering per jaar is belangrijk, al zijn gespreide vieringen ook mogelijk”.
Pastoor Jef Bats van Heist-Goor en Zonderschot is genuanceerder. “Als ouders vinden dat hun kinderen rijp zijn om samen naar de kerk te komen voor de eerste communie is dat goed. De jongste jaren evolueerde het steeds meer naar een feest en ging het steeds minder om de H. Communie. Daarom is voorbereiding belangrijk. Hoe de viering georganiseerd wordt komt op de eerste plaats. Het is bedoeling dat zowel de kinderen, de ouders, de parochie als de school de viering mee beleeft. Bij de ouders komt meer verantwoordelijkheid te liggen”.(PA)

 

Ga terug