Openbare toiletten

door redactie

Heist-op-den-Berg - Al jaren wordt er in Heist gepraat van “openbare toiletten”, maar de nadelen van het net houden, wogen altijd door op de voordelen.
Jan Baestaens (ETA) is niet te spreken over het inzetten van de burenbemiddelaar ter voorkoming van een G.A.S.-sanctie. Hij vindt dat de echte preventie tegen wildplassen het plaatsen van nette openbare toiletten is in het centrum van de gemeente en in de verschillende deelgemeenten.
“Een positief voorstel” reageert burgemeester Luc Vleugels (CD&V) “Maar hoe organiseer je dat openbare toiletten altijd kraaknet zijn? Als je openbare toiletten organiseert moet die netheid wel gegarandeerd zijn. Als je dat niet kunt aanbieden moet je geen openbare toiletten plaatsen”.
Volgens Jan Baestaens is dat een uitvlucht. “Zie naar andere gemeenten die de toiletten wel net kunnen houden. Het is uit te proberen”, meent het oppositieraadslid.
“Wij nemen de zaak in overweging” concludeert de burgemeester. Hij wil met de gemeentelijke diensten zoeken naar een oplossing. “Maar alle ideeën zijn welkom”, voegt hij eraan toe.
Openbare toiletten Zwaneberg dicht
De vorige dagen ontstond nogal wat opschudding bij bezoekers van de openbare toiletten van cultuurcentrum Zwaneberg. Omdat het cultuurcentrum gedurende drie weken dicht is en er geen personeel aanwezig is zijn de toiletten niet toegankelijk.
Een onbekende schrijver liet een tekst achter op de asbak “Gelieve hier te wateren en te kakken”. Winkeliers uit de Bergstraat maken ook hun beklag evenals horecamensen. “Ik heb juist nog iemand in een rolstoel moeten voorthelpen”, zegt één van de horeca-uitbater.
Rudy Biesemans, de uitbater van de cafétaria vindt het probleem nogal opgeblazen. “Openbare toiletten zijn niet altijd toegankelijk” zegt hij. “Daarenboven heeft de cafetaria vier toiletten, twee op het gelijkvloers en twee op de eerste verdieping. Die mogen altijd gebruikt”.
“Vorige jaren was het cultuurcentrum en de cafetaria samen vijf weken dicht en konden de toiletten niet gebruikt en waren er geen reclamaties. Nu is het cc dicht van vorige week tot 1 augustus. Het cafetaria sluit van 25 juli tot 14 augustus. Er zal dus één week geen openbaar toilet zijn”, meent de uitbater.
“Er is geen personeel om de toiletten te onderhouden, maar de vier toiletten van de cafetaria mogen gebruikt. Daarenboven is er dit jaar maar één week volledige sluiting, vorige jaren was dat telkens vijf weken” reageert 1e schepen Jef Marien, die burgemeester Vleugels vervangt, die met verlof is.(PA)

Ga terug