Nieuwe sporthal

door redactie

string(1) "s" string(1) "p" string(1) "o" string(1) "r" string(1) "t" string(1) "d" string(1) "i" string(1) "e" string(1) "n" string(1) "s" string(1) "t" string(1) "@" string(1) "h" string(1) "e" string(1) "i" string(1) "s" string(1) "t" string(1) "-" string(1) "o" string(1) "p" string(1) "-" string(1) "d" string(1) "e" string(1) "n" string(1) "-" string(1) "b" string(1) "e" string(1) "r" string(1) "g" string(1) "." string(1) "b" string(1) "e"

Op donderdag 6 oktober ll. stelden het schepencollege en het Autonoom Gemeentebedrijf het uitvoeringsontwerp van de nieuwe sporthal voor aan de gemeenteraadsleden, leden van de sportraad, bestuurders van het AGB en afgevaardigden van verschillende andere raden. Aanleiding hiervoor was het verlenen van de bouwvergunning voor de oprichting van de sporthal op 27 september ll. door Ruimtelijke Ordening Antwerpen.


Einde 2008 werd door de Vlaamse Regering de kandidatuur weerhouden van Heist-op-den-Berg voor de oprichting van een multifunctioneel sportcomplex in het kader van het decreet van 23 mei 2008 betreffende een inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering. Heist was één van de 9 projecten, die door de Vlaamse Regering weerhouden werden in het kader van het Vlaams Sportinfrastructuurplan. Dit plan voorziet in een publiek-private samenwerking zodat op middellange termijn het globale tekort aan sportinfrastructuur weggewerkt kan worden. Hierbij zal het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud worden uitgevoerd door een gekozen private partner, waarbij het AGB gedurende 30 jaar een beschikbaarheidsvergoeding zal betalen. De Vlaamse Gemeenschap komt in deze beschikbaarheidsvergoeding voor maximum 30% tussen.
Het AGB besliste dan ook om deze procedure te volgen voor de oprichting van een sporthal. Een lopende procedure voor de bouw van een sporthal in eigen beheer werd stopgezet om te kunnen genieten van de subsidies van de Vlaamse Gemeenschap. Het AGB publiceerde in november 2009 de opdracht. Drie verschillende groepen stelden zich kandidaat. In mei 2010 keurde de gemeenteraad de mandaat- en subsidieovereenkomst voor het project goed, waardoor de gunningsprocedure werd overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap. De sportfacilitator maakte vervolgens in juli 2010 het gunningsbestek over aan de drie groepen. Dit gunningsbestek werd opgemaakt door de sportfacilitator, bijgestaan door verschillende gemeentelijke diensten, o.a. sportdienst, technische dienst, financiële diensten, bouw en milieu en brandweer. Na een onderhandelingsprocedure van verschillende maanden bleef het consortium Cordeel vanaf april 2011 over als voorkeurbieder. De onderhandelingen naderen nu stilaan hun einde. 


Tijdens de voorstelling van het definitieve ontwerp van de sporthal bleek duidelijk dat deze beantwoordt aan het oorspronkelijk programma van eisen, dat de gemeenteraad in januari 2006 geformuleerd heeft op basis van adviezen van sportdienst en sportraad. De sporthal wordt ingeplant op het B-terrein naast het zwembad. Ze heeft als buitenafmetingen: 65m in de breedte, 94m in de lengte en 12m in de hoogte.
In dit complex zijn er maar liefst drie echte sportruimtes, enkele vergaderlokalen, een polyvalente ruimte, een cafetaria en ook de burelen van de sportdienst zullen hier hun stekje krijgen. De grote sportzaal is maar liefst 45m x 52m. Dit zijn maar liefst twee officiële zaalvoetbal- of korfbalvelden of zes volleybalvelden. De vaste en uitschuifbare tribunes voorzien maar liefst plaats voor 850 personen. Vervolgens is er een polyvalente zaal waarin voornamelijk gevechtssporten en dans zullen plaatsvinden (17m x 21m). De gymnastiekzaal is het derde sportlokaal. Dit is een volledig ingerichte turnzaal van 20m x 35m. De turntoestellen kunnen vast blijven staan, waardoor er geen tijd meer verloren wordt met opstellen en opruimen.


Er is bijzondere aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het gebouw, zowel voor sporters als voor toeschouwers. De werken omvatten ook de buitenaanleg van de sporthal, waarbij 75 parkeerplaatsen voorzien worden. Het is de bedoeling om na de bouw van het nieuwe zwembad nog bijkomende parkeerplaatsen te realiseren op de plaats van het huidige zwembad.
De investering bedraagt ongeveer 8,5 miljoen euro voor bouw en inrichting van de hal, 350.000 euro voor turntoestellen en uitrusting en 480.000 euro voor omgevingswerken. De kosten voor bouw en inrichting van de hal worden samen met de onderhoudskosten gespreid over 30 jaar door het AGB  betaald aan Cordeel onder de vorm van een beschikbaarheidsvergoeding. De jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding zal ca 800.000 euro bedragen. De Vlaamse Gemeenschap zal gedurende 30 jaar met een  jaarlijkse subsidie van 240.000 euro tussenkomen in deze beschikbaarheidsvergoeding. Het uitvoeringsontwerp en de bijhorende DBFM-overeenkomst worden op dinsdag 11 oktober e.k. formeel aan de gemeenteraad voorgelegd. Dan volgen normaal gunning door de Vlaamse Gemeenschap en ondertekening van de DBFM-overeenkomst door het AGB. Cordeel hoopt nog voor het einde van het jaar te kunnen starten met de werken. De sporthal van Heist zal dan het eerste multifunctioneel sportcomplex zijn dat in het kader van het Vlaams Sportinfrastructuurplan van start gaat. Voorafgaand moet er echter nog een archeologisch bodemonderzoek gebeuren. Bouw en inrichting van de sporthal  en omgevingswerken zullen ongeveer één jaar in beslag nemen. Sportclubs en sportieve inwoners kunnen zich al voorbereiden op de ingebruikname van de nieuwe sportinfrastructuur.

 

Op zoek naar naam multifunctioneel sportcomplex

De start van de bouw van de sporthal nadert en daarbijhorend start ook de zoektocht naar een geschikte naam voor de sporthal. Het gemeentebestuur doet hiervoor een warme oproep aan haar inwoners om mee te denken over de naam. Iedereen kan zijn of haar voorstel voor de naam van de nieuwe sporthal indienen op de sportdienst, Lostraat 48, 2220 Heist-op-den-Berg of via mail sportdienst@heist-op-den-berg.be. Gelieve ook je eigen naam, adres, telefoonnummer, mailadres door te geven.  Inzendingen dienen voor 16/12/2011 binnen te komen.

Ga terug