Masterplan Kerkhoven

door redactie

Enkele jaren geleden besliste het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg een masterplan voor de 11 kerkhoven op het grondgebied van de gemeente Heist-op-den-Berg op te maken.
Bedoeling is de kerkhoven te verfraaien door verbetering van de infrastructuur waar nodig (bvb waterhuishouding aanpassen, wandelpaden etc..) te realiseren en ook meer “groen” te creëren door aanplantingen zodat kerkhoven evolueren van stenen vlakten naar groene parken, aldus Eric Verbist, schepen van Bevolking en Burgerlijke Stand. 
Ook werd er belang gehecht aan het feit  dat de kerkhoven dienen te worden aangepast aan de hedendaagse begrafenisvormen : dus meer ruimte voor columbaria en urnenvelden vermits momenteel bij meer dan de helft van overlijdens het stoffelijk overschot wordt gecremeerd.
Tevens werd het kerkhofreglement aangepast en geactualiseerd om zo een mooie en ordentelijke structuur aan de kerkhoven te kunnen geven.
Tenslotte is men bezig met de inventarisering van het funerair erfgoed op onze kerkhoven. Voorbije zomer hadden reeds enkele funeraire wandelingen plaats welke heel wat bijval kenden.
Momenteel werden reeds 9 van de 11 kerkhoven verfraaid. Normaliter komen Heist-Centrum en Booischot nog dit najaar nog aan de beurt.
Na Heist-Centrum, Heist-Goor en Wiekevorst is Schriek het vierde kerkhof waar een moderne en eigentijdse luifel wordt geplaatst om begrafenissen ook bij minder goede weersomstandigheden comfortabel te laten verlopen voegt Schepen Verbist er nog aan toe.

Ga terug