Maandagmarkt

door redactie

maandagmarkt

Heist-op-den-Berg - Het gemeentebestuur maakte bekend dat 27 plaatsen op de wekelijkse maandagmarkt vrijgekomen zijn en kunnen ingenomen. Dat gaf in Heist direct reactie dat de markt sterk achteruitgaat. Handelaars bevestigen dat maar vanuit de gemeente wordt het ontkend. “Gewoon de eerste opvulling na twee jaar”, zeggen ze op het gemeentehuis;
“Na de werken in de Bergstraat, en twee verhuizen die daarmee verbonden waren, hebben wij de vrije plaatsen geïnventariseerd. Je moet weten dat wij door de werken twee jaar lang geen nieuwe toewijzingen meer gedaan hebben”, vertellen ambtenaar lokale economie Wim Dom en marktleidster Wendy Roofthooft. “Er zijn weliswaar een aantal standhouders gestopt maar dat aantal is verwaarloosbaar”.
“Wij hebben een wachtregister van kandidaat standhouders met ruim dertig namen. Daarenboven is door de openverklaring van de lege plaatsen het mogelijk dat handelaars, die nu al op losse plaatsen op de markt staan, een vastere en/of een betere plaats kunnen krijgen. Immers de plaatsen vooraan en achteraan in de Bergstraat zijn niet zo gegeerd. Er is veel vraag naar “een betere” plaats. De bestaande standhouders krijgen voorrang en in tweede instantie komen nieuwe kramers aan bod”, zegt de marktleider.
“Er zijn ook veel kleinere plaatsen bij”, merkt Wim Dom op. “Plaatsen van 4, 5, 6, 7m maar ook plaatsen van 9, 10, 11 en zelfs 14m.”
Wendy en Wim zijn er van overtuigd dat de markt lang niet “kapot” is, zoals in Heist gefluisterd wordt. “Al gaan de markten overal wel wat achteruit, maar in Heist zelfs minder erg dan op vele andere plaatsen”.
ALLEEN NOG SPECILLAKES EN LANGE SLIPPEN
Jos Peeters (66), voorzitter van de marktbond van Aarschot, en zijn vrouw Monique Moons staan al sinds 1967 op de markt in Heist met een kledingkraam: “Er is geen geld meer mijnheer. Komt er bij dat er hier een parkeerprobleem is in Heist. Zopas hebben wij werken gehad. En er is geen opvolging voor de marktkramers;  Het oude cliënteel verdwijnt. De grote ketens zijn onze doodsteek. De slechte zomer is onze grootste concurrent. De jonge standhouders slaan ook makkelijker een weekje over. De vele Pakistaanse kramers, op alle markten trouwens, is ook niet echt een reclame voor de markt, maar onopgevulde plaatsen evenmin. Vroeger kwamen de mensen voor de goedkoop naar de markt, maar die tijd is voorbij. Alleen vind je hier nog al wat speciallekes zoals hemden met lange slip e.a. De voeding die trekt nog altijd goed en de verscheidenheid is hier ook bijzonder”.
IK STOP ER MEE
Wilfried Nijs (54) uit Huldenberg staat al 9 jaar op de Heistse markt met tafellakens en sierdoeken: “De verkoop is slecht. Ik sta hier sinds 6.30u en ik heb de kosten voor mijn benzine nog niet terugverdiend. Op alle markten is het minder. Veel volk maar geen verkoop. Ik stop er trouwens mee. Het loont niet meer. En dan al die controles, dat kan, maar dan voor iedereen, ook voor de Pakistanen. Zolang er geen regering is, zal het slechter gaan. Weet je deze tafellakens verkoop is aan 20 euro, de Aldi aan 5 euro. Daar kan is ze nog niet voor inkopen”…”Ik ga terug werken”, zegt Wilfried.
WEG KWIJTGERAAKT
Johan Van Woensel (34) is regelmatige bezoeker van de markt: “Ik probeer elke week de markt te bezoeken. Door de werken zijn veel mensen de weg kwijtgeraakt naar hun gekende kramen. Door die werken is veel volk weggebleven. Ik meen dat de supermarkten ook grote concurrentie zijn tegen de markt. Je vindt hier nochtans meer innovatieve producten”. 
IK HEB HET AANGEKONDIGD
Cafébaas Marcel Van Hoof uit de Bergstraat: “Ik voorspel het al een jaar dat de markt kapot gaat. Ook dit heb ik voorspeld. De werken in de Bergstraat, de verhuizen, de parkeertijden zijn zeker niet vreemd aan deze toestand. Het gemeentebestuur zou beter luisteren naar de bevolking. Naar de oppositie moeten ze niet luisteren, want die zeggen toch niets op ETA en Benny Van Dessel na. Trouwens ook de Bergstraat leeft niet meer op het Kruispunt na, maar die worden dan ook niet verwaarloosd en alleen bevoordeeld. Ik verwacht dat er kortelings ook winkels gaan sluiten”.(PA)

Ga terug