19-jarige wint

door redactie

Heist-op-den-Berg - De 19-jarige Heistenaar Thomas Rappoort heeft met zijn zelf ontworpen en gemaakt juweel “Korenaren” de publieksprijs gewonnen in het Diamantmuseum te Antwerpen en een aanmoedigingsprijs te Kortrijk.  Op school kreeg hij de Gramprijs.
Geïnspireerd door zijn vader die antieke juwelen verzamelt maar ook juwelen maakt en momenteel zich nog specialiseert in het “zetten van stenen”, koos Thomas vijf jaar terug om naar de TNA in de Londenstraat in Antwerpen te trekken om er te studeren in de afdeling goud en juwelen. “Ik heb er mijn ding gevonden. De school is een grote familie. Voor mij is een droom opengegaan”, zegt Thomas.
Momenteel zit hij in de zevende jaar, een specialisatiejaar “juweel en creatie”.
Vorig schooljaar werd de “Jewelry Award 2011” opgezet, een juweelwedstrijd voor verschillende vakopleidingen in Vlaanderen. Negentien juwelen werden geselecteerd en werden eerst in Kortrijk tentoongesteld in het ING bankgebouw en vervolgens in het Diamantmuseum te Antwerpen.
In Kortrijk won Thomas de prijs voor het ontwerp, goed voor een zilverprijs.
In het Diamantmuseum kreeg Thomas de aanmoedigingsprijs van vakbekwaamheid en een edelsteen van 300 euro. Hij won ook de publiekprijs met 180 stemmen voorsprong.  De prijs werd uitgereikt op het Schoon Verdiep van het Stadhuis van Antwerpen. Thomas kreeg er van de Hoge Raad een opleidingscheque ter waarde van 2.300 euro voor het volgen van een drieweekse cursus “diamant schatten”.  Als hij slaagt zit er misschien wel een job in.
In het TNA te Antwerpen kreeg Thomas de individuele “Gram”-prijs goed voor een cheque van 125 euro.
NAPOLEON
“De wedstrijd was dit jaar rond het thema “Napoleon” opgebouwd. Ik liet me inspireren door de ampirestijl van de kroon van de keizerin. Om natuurlijke vormen te krijgen hebben wij het goud gevlochten. Verder zijn 2 koren in witte markiesdiamanten aangebracht en één grote kroon met gele markiezen. In het juweel zit 9,9 karaat diamant verwerkt;”, vertelt Thomas. “Het goud was gesmolten oud goud van ringen e.a.”
“Het juweel werd voor 33.000 euro verzekerd”. De meest geselecteerde juwelen waren in zilver uitgewerkt. Slechts een vijftal waren in goud.
Thomas Rappoort was met zijn 19 de jongste van de geselecteerde deelnemers.  Winnares Yesira Udiyewa  is dertig.(PA)

Ga terug