Eindelijk gestart

door redactie

Heist-op-den-Berg - De renovatie en vernieuwing van de Lodewijk Liekenswijk en de daaraan gekoppelde Spoorwegstraat is gestart. De betrokken bewoners zijn erg tevreden. “Eindelijk”zuchten ze zowat in koor. Het project heeft heel wat vertraging opgelopen.
“Er is een lange discussie geweest over de breedte van de rijweg. Die moet om veiligheidsredenen van de brandweer 4 meter breed zijn en dat was maar 3,90 m. Na lange discussie met de betrokken partijen is het opgelost en wordt de weg 4m. breed”, zegt schepen van openbare werken Patrick Feyaerts (Open Vld).  “Andere wegenwerken in het Centrum van de gemeente die uitgevoerd werden  zorgden er voor dat de Spoorwegstraat niet terzelfdertijd kon aangepakt om Heist bereikbaat te houden”, geeft de schepen mee.
“De Lodewjk Liekenswijk wordt gerenoveerd. De rijweg en de voetpaden worden vernieuwd en er wordt een speelpleintje aangelegd. Terzelfdertijd worden de nutsleidingen vernieuwd. Er komen op de zijstroken 48 parkeerplaatsen in grasdallen. Op het speelpleintje komen speeltoestellen en een omzoming zodat de wagens niet meer op het speelplein kunnen geparkeerd, zoals nu al wel eens gebeurd ter gelegenheid van de maandag- of zondagmarkt”.
“De riolering is doorgelicht en is nog opvallend goed maar zal op enkele plaatsen vernieuwd worden” zegt de schepen.
In de Spoorwegstraat heb je twee stukken: het stuk van de Bergstraat tot aan de verbreding vanaf de Lodewijk Liekenswijk en het verbrede stuk dat loopt tot aan de statie. De bomen zullen verdwijnen omdat zij de oorzaak zijn van het opstuwen van de voetpaden. Er worden nieuwe bomen gepland. De strook Spoorwegstraat breed gedeelte komt in asfalt, het smal gedeelte in klinkers, dit op vraag van de nutsleidingen.
Een fietspad komt er niet omdat daarvoor gronden zouden moeten ter beschikking gesteld door de boordeigenaars en een groot deel was daartoe niet bereid.
“Het wordt een mooi project”, zegt de schepen “Spijtig dat het allemaal zo lang heeft moeten duren”, geeft hij mee.
Daar wil ik wel 2 jaar voor in ’t slijk zitten
Sophie Declerck, die vier terug de actie voor de renovatie, overnam van  Monique Verbinnen, die ondertussen twee jaar terug overleed, is erg tevreden. “Het werd tijd. Vier jaar nadat we een petitie indienden gaat het eindelijk door. Ik heb de plannen gezien en die zijn erg mooi. Daarvoor wil ik graag een paar jaar voor ’t slijk zitten. Het pleintje wordt heel mooi en er komt hier heel wat groen in de buurt”.
Bewoner Benny Van Dessel, onafhankelijk raadslid, is ook tevreden dat de werken starten. “Het werd hoog tijd’.
Nu zullen we niet meer vallen over de voetpaden
Irma Hofkens, die al 37 jaar in de wijk woont, vindt het ook “hoog tijd’”. “Als de plannen, zoals we ze gezien hebben, uitgevoerd worden, wordt het mooi en zal het eindelijk gedaan zijn met supervoorzichtig te zijn om te voorkomen dat je op die slechtliggende voetpaden valt. Wij wonen hier trouwens goed en schoon”.
Omleiding
Naar aanleiding van de werken wordt maandag 21 en dinsdag 22 maart het eerste deel van de Spoorwegstraat, komende vanuit de Bergstraat, afgesloten van 7 tot 16u. Daarna wordt de streek terug opengesteld voor het verkeer. Tijdens de afsluiten kan omgereden langs de Lodewijk Liekenswijk. Info bij de technische dienst 015-22.86.30 of verkeerspolitie 015-75.09.50.(PA)

Ga terug