Carnavalmuseum

door redactie

De idee voor dit museum komt van Tom Toelen (30), één van de jongste leden van de Gilde en momenteel voor het tweede jaar hofmaarschalk van prinses Ingrid. “Van jongsaf was ik geïntegreerd door de carnavalstoeten. Toen ik 14 was werd ik lid van de 1e Orde der Belgische Hunnen, een onderafdeling van de Gilde van de Verbrande Puttenaars. Ik ging ook mee in de stoeten. Met onze driedaagse, onze kroegentochten en onze stoet is Putte wel de place-to-be voor de carnavalisten. In het seizoen nemen wij deel aan de stoeten en buiten het seizoen zijn er de eetfestijnen. Wij zijn een plezante kliek die zich goed amuseert. Vandaar kwam de idee om een museum op te zetten met het materiaal dat wij hebben uit heel Europa.”
“Wij hebben in onze Gilde ook twee leden die ooit 3 x prins van de Gilde werden, keizer, prins van Vlaams Brabant, prins van Vlaanderen, van België en van Europa, met Leopold Vermeulen, onze vorige, en Theo Feyaerts, onze huidige voorzitter”, vertelt Tom.
“Daarenboven hebben wij een unieke collectie kostuums van prinsen niet alleen van Putte maar ook van daarbuiten en zelfs uit het buitenland. Dat komt omdat Theo Feyaerts zelf kostuums ontwerpt en uitvoert, ook voor andere prinsen. Hij maakte ook het kostuum voor de Orde van de Hunnen, unieke kostuums die al gauw 70 kg. wegen”, zegt Tom. “Daarnaast tonen wij alle medailles vanaf de jaren 70 en die zijn erg gegeerd”.
Geen rommelmarkt
“Het materiaal dat hier geëxposeerd wordt is vanaf de jaren zeventig. Het is prachtig al je de gang doorloopt en de zaal binnen komt.  Ik wist niet dat ik zoveel materiaal bezat. De zaal ligt proppensvol en het is geen rommelmarkt”, vertelt de kostuumontwerper Theo Feyaerts. “Er liggen ook veel foto’s die ik van mijn voorgangers kreeg maar ook krantenartikels van o.a. “Lizetteke die in 1995 van een wagen viel op het einde van onze stoet en op slag dood was en de afgelasting van onze stoet toen voorzitter Polleke Vermeulen plots overleed een week voor de stoet”.
“Weet je dat de eerste carnavalgroep ontstond in Den Dok in 1977? De medailles van die eerste groep stellen we tentoon.”(PA)

Ga terug