Afwatering en bufferbekken

door redactie

Heist-op-den-Berg - De verkaveling Monsieur, op de hoek van de Hulshoutsesteenweg met de Wiekevorstsesteenweg op Bruggeneinde loopt al enkele jaren. Om zeker te zijn dat de verkaveling geen aanleiding zou geven tot wateroverlast werd een ontwerper aangesteld voor onderzoek.
Heel de onderzoeksfase heeft 10 jaar aangesleept. “Er is veel jaren op gestudeerd”, geeft schepen van ruimtelijke ordening, Jef Marien (CD&V) mee en die kan het weten want hij heeft tientallen jaren ervaring in het schepencollege.
Ontwerper Stabo heeft de afwateringsmogelijkheden en een bufferbekken in de verkaveling        Monsieur onderzocht.
“Het vuil water zal via een collector richting Hulshout gaan. Het hemelwater zal gescheiden naar het midden van de verkaveling gevoerd waar een bufferzone wordt aangelegd van 70.000 liter water. Langs de overzijde wordt met grachten het water afgevoerd richting Kemisol op de Hulshoutsesteenweg.” meent schepen van openbare werken, Patrick Feyaerts (Open Vld).
De kosten worden geraamd op 600.000 euro die verdeeld worden tussen de verkavelaar 463.651 euro, Hidrorio 20.423 euro en de gemeente; 36.780 euro, allemaal exclusief BTW.
De kosten voor de gemeente zijn voor de vernieuwing van de helft van het wegdek van de Maalhofdijk en een aantal woningen die aangesloten worden.
Bert De Haes (Gemeenttebelang) wijst erop dat er in de gemeente heel wat verkavelingen zijn waarbij bufferbekkens voorzien worden op plaatsen waar er waterproblemen zijn. Hij vraagt het schepencollege dat er streng toegezien wordt dat die bufferzones ook aangelegd worden, zoniet vreest hij waterproblemen. Schepen Feyaerts stelt dat het schepencollege de laatste jaren veel aandacht aan deze problematiek besteed heeft en hij verwijst ook naar andere bufferbekkens in de verkavelingen Schaffelberg, Hoge Brug, Hoogland. Schepen Marien stelt dat de laatste jaren systematisch bufferbekkens worden opgelegd als voorwaarde, dikwijls aangebracht onder de voorziene speelpleintjes.
Luc Van den Bulck van het Vlaams Belang stelt dat zijn fractie tegen dit project is omdat zij vrezen dat het water er niet zal terug te dringen zijn en zij vrezen voor “het ergste”.(PA)

Ga terug